Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή για την αξιοποίηση των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ.



-Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη 

Η Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου βουλευτή ΔΗΜ.ΑΡ. Β’ Θεσσαλονίκης στη συνέχεια ...
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των ελικοπτέρων που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη

Όπως είναι γνωστό η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα αστυνόμευσης, με 1.200 κενές οργανικές θέσεις Αστυνομικών, αφού, εάν μελετηθούν τα στατιστικά στοιχεία, η Θεσσαλονίκη έχει ποιοτικά αντίστοιχη εγκληματικότητα με αυτήν της Αθήνας και ποσοτικά ανάλογη με τον πληθυσμό της, που έχει φτάσει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Η συμπρωτεύουσα έχει αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, αφού υπάρχει αρκετή αύξηση της εγκληματικότητας σε αδικήματα κατά της ζωής και της ιδιοκτησίας, έχει κάνει την εμφάνισή του το οργανωμένο έγκλημα, ενώ σχεδόν καθημερινά υπάρχουν συγκεντρώσεις - συναθροίσεις και αθλητικές εκδηλώσεις, όπου η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να λάβει μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

Παράλληλα, γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της συνοριακής φύλαξης, της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ενώ από άποψη τροχαίας, υπάρχει η Εγνατία Οδός, που ολόκληρη βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδας, η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης καθώς και οι οδικοί άξονες στη Χαλκιδική που τη θερινή περίοδο έχουν πολλά προβλήματα.

Εξάλλου, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, και διάφορα άλλα περιστατικά αστυνομικού ενδιαφέροντος, που απαιτούν ενισχυμένη κινητοποίηση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.. Για παράδειγμα, τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. ετησίως, μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων, συνοδείες επισήμων προσώπων και, όλως προσφάτως, τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί περιοχή που η ασφάλεια και η πάταξη οποιαδήποτε μορφής εγκληματικότητας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Αστυνομικής Διεύθυνσης ως αυτοτελής κεντρική υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και διαθέτει ελικόπτερα για την από αέρος υποβοήθηση και ενίσχυση του έργου της ΕΛ.ΑΣ., και που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων, δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο παράρτημα στη Βόρεια Ελλάδα για την κάλυψη των Υπηρεσιών της ΕΛ.Α.Σ. σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αρκετές φορές αναγκάστηκαν ελικόπτερα να μετακινηθούν από Αθήνα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και περιστατικών, με τα αυξημένα έξοδα σε καύσιμα και οδοιπορικά που αυτές οι μετακινήσεις συνεπάγονται.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

α) Πόσα ελικόπτερα διαθέτει αυτή τη στιγμή η Υ.Ε.Μ.Ε.Α. στην Αθήνα και πόσα από αυτά είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα;

β) Πόσες μετακινήσεις ελικοπτέρων έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια προς τη Μακεδονία και τη Θράκη για την υποβοήθηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας εκεί και ποιο το συνολικό τους κόστος;

γ) Προτίθεστε να δημιουργήσετε παράρτημα της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. στη Βόρεια Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών της Μακεδονίας και της Θράκης;

Διαβάστε απευθείας στην πηγή την Ερώτηση και παρακολουθήστε την απάντηση του Υπουργού :
http://www.hellenicparliament.gr