Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γενναία ρύθμιση δανείων με μοντέλο Ιρλανδίας. Χαμηλότερες δόσεις και διαγραφές οφειλών

Δημοσιευμένο:http://www.newsbeast.gr
Γενναίες ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων με χαμηλές δόσεις ή και με διαγραφές οφειλών φέρνει μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ και το οποίο καλείται από την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».
Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση καλείται να εισαγάγει τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» καθώς και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».
Για τον σκοπό αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν και να καθιερώσουν τους δύο ορισμούς και στην ελληνική αγορά.

Το μοντέλο αυτό αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέσα από την αποφυγή δικαστικών διενέξεων.
Στην Ιρλανδία έχει καθιερωθεί λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών και έχει γίνει αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κλπ.
Έχει ληφθεί υπόψη ένα μέσο αποδεκτό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και σύμφωνα με αυτό οι δανειολήπτες προχωρούν σε συμφωνίες για τη διευθέτηση των οφειλών.
Η λίστα με τις δαπάνες είναι αδιαμφισβήτητη καθώς έχει καταρτιστεί με βάση το αρχείο και τις μετρήσεις που κάνει η ιρλανδική στατιστική αρχή, κάτι που αναμένεται να κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη χώρα μας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς.
Καθιερώθηκε επίσης η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι αυτός που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, πχ έσοδα, περιουσιακά στοιχεία κλπ.
Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών. Έτσι η τράπεζα υποχρεώνεται να εξετάσει σοβαρά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.
Έτσι, με τον κατάλογο που περιλαμβάνει τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» καθώς και τα κριτήρια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» οι τράπεζες και τα δανεισμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της ύφεσης στις δανειακές υποχρεώσεις τους, θα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και γρήγορα να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε πολλές περιπτώσεις στην Ιρλανδία οι δανειστές προχωρούν ακόμα και σε διαγραφές χρεών όταν διαπιστώνουν πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα αλλά ούτε και προοπτική δημιουργίας του. Επίσης, γίνονται πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χάνει η τράπεζα άλλα και ο δανειολήπτης να βγαίνει ωφελημένος.