Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Εξώδικη Διαμαρτυρία - Δήλωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Προς:   
1) κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
2) κ. Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας  του Πολίτη
3) κ .κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
4) κ.  Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος
5) κ. Γενικό Αστυνομικό  Διευθυντή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
6) κ. Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

7) κ. Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδική

Κοιν.:
          1)  Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
          2) κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου         
          3) κ. Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης
Αφορμή για την παρούσα καταγγελία στάθηκε το γεγονός ότι εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την ΔΑΕΘ/ΥΜΕΤ-ΥΑΤ  υφίστανται συνεχόμενη και βάναυση καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων  τους καθώς καλούνται πλέον να αντιμετωπίζουν και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις Σκουριές Χαλκιδικής εργαζόμενοι κατά πολύ παραπάνω από τις προβλεπόμενες και θεσμοθετημένες ώρες εργασίας και χωρίς να έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη.
Συγκεκριμένα προσπερνώντας τη δυσφήμιση που υφίσταται η Χαλκιδική και η χώρα μας ολόκληρη από αυτές τις ντροπιαστικές εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς, και διόλου αμελητέας σημασίας είναι, θα θέλαμε να σταθούμε, και για ακόμα μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών επανερχόμαστε με την παρούσα, στο θέμα όπως προαναφέρθηκε της εξάντλησης του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει την ΓΑΔΘ στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή των Σκουριών και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Πρόκειται για εξάντληση σωματική και ψυχική την οποία υφίστανται οι συνάδελφοί μας οι οποίοι σπεύδουν στην  περιοχή με σθένος και αλτρουισμό υπηρετώντας υπεράνω όλων το ΚΑΘΗΚΟΝ τους.
Στον αγώνα τους αυτό, οι συνάδελφοι Αστυνομικοί υφίστανται σωρηδόν καταπάτηση των απολύτως στοιχειωδών δικαιωμάτων τους αφού παραβλέπονται σε πάγια βάση πλέον όλα τα προεδρικά διατάγματα και οι νόμοι που ρυθμίζουν την υπηρεσιακή τους κατάσταση .  Συγκεκριμένα το ΠΔ 394/2001 προβλέπει ρητά στο άρθρο 1 παρ.1β ότι  «O χρόνος εργασίας του αστυνομικού προσωπικού ανεξάρτητα από βαθμό θέση και την υπηρεσία που υπηρετεί κατά την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας είναι…. β) τριάντα δύο ώρες για όσους εκτελούν εξωτερικές ή εσωτερικές υπηρεσίες σε αλλαγές 24ωρης ή 16ωρης ή 12ωρης ή 8ωρης βάσης, όπως οι σκοποί αστυνομικών καταστημάτων ή κρατητηρίων, αστυνομικοί σκοποί, εξερευνητές, οδηγοί και πληρώματα περιπολικών, γερανοφόρων, ανακριτικών και άλλων αυτοκινήτων, επόπτες σκοπών, αξιωματικοί επιθεώρησης και υπηρεσίας, τηλεφωνητές, διαβιβαστές, χειριστές τηλεφωνικών κέντρων, ραδιοτηλεφωνικών κέντρων(R/T) και τηλετύπων. Επίσης, για όσους διατίθενται σε υπηρεσία περιπολίας, αστυνομικής επέμβασης, αστυνομικών ελέγχων, συνοδειών, δικαστηρίων σηματοδότησης, και κάθε άλλη σχετική υπηρεσία, που αφορά την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.» Δυστυχώς οι αστυνομικοί της ΔΑΕΘ/ΥΑΤ
ΥΜΕΤ υφίστανται επανειλημμένως «υπερωρίες» κατ εντολήν τωνανωτέρων τους, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και των ορίων που προβλέπει η παράγραφος 3 του ίδιουάρθρου κατά την οποία «Κατ εξαίρεση όσων καθορίζονται στην παρ 1 του παρόντος άρθρου στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δύναται να επιβληθεί παροχή εργασίας και πέραν του 5ήμερου την εβδομάδα, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν κατά την κρίση των διοικητών των οικείων υπηρεσιών. Ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στην περίπτωση αυτή είναι κατά ανώτατο όριο….40 ώρες για όσους εκτελούν τις υπηρεσίες που προβλέπονται στην περίπτωση (β)…»
Ωστόσο στην περίπτωση αυτή για την εκτέλεση της άνωθι υπηρεσίας οι αστυνομικοί της ΔΑΕΘ/ΥΑΤ-ΥΜΕΤ, που συγκροτούν τις διμοιρίες που αποστέλλονται στην Χαλκιδική, εργάζονται πέραν του ωραρίου τους, ακόμη και πέραν της επέκτασης αυτού που προβλέπει το άρθρο 3, χωρίς καμία αποζημίωση και συχνά χωρίς να τους χορηγείται το εκ του νόμου υποχρεωτικό 16ωρο ξεκούρασης μέχρι την εκ νέου ανάληψη υπηρεσίας.
Κραυγαλέο παράδειγμα, το οποίο είναι ένα από τα πολλά (!), αποτελεί το διήμερο 25/5-26/5/2013 κατά το οποίο διμοιρίες αστυνομικών μετέβησαν στην περιοχή Σκουριές Χαλκιδικής και εκτέλεσαν υπηρεσία 24, 21 και 16 αντίστοιχων ΩΡΩΝ  προκειμένου να αποτραπούν από την παρουσία τους οι κάτοικοι της περιοχής από την πρόκληση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του μεταλλείου χρυσού. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν παρέστη ανάγκη επέμβασης των αστυνομικών καθώς δεν άνοιξε κανένα «μέτωπο» αλλά η παρουσία τους στο χώρο ήταν προληπτική. Προληπτικά λοιπόν για ακόμα μία φορά παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί του ωραρίου των Αστυνομικών !!!!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ όλο αυτό το χρονικό διάστημα παραμονής τους εκεί οι εκ του νόμου υπεύθυνοι αξιωματικοί δεν μερίμνησαν ούτε καν για να τους χορηγηθεί τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης ήτοι τροφή και νερό!!!!
Από τον Αύγουστο  του 2012 έως και σήμερα οι Αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν με διμοιρίες για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή των «Σκουριών» είναι :
-          8/2012   -> 41 άτομα
-          9/2012 -> 220 άτομα
-          10/2012 -> 109 άτομα
-          11/2012 ->49 άτομα
-          2/2013 -> 116 άτομα
-          3/2013 -> 309 άτομα
-          4/2013 -> 469 άτομα
-          5/2013 -> 403 άτομα
 Η ηθική «εξόντωση»  και η φυσική δοκιμασία όμως των Αστυνομικών της ΔΑΕΘ/ΥΑΤ-ΥΜΕΤ δυστυχώς δεν σταματάει εκεί. Συστηματική είναι η παραβίαση των διατάξεων του ΠΔ 45/2008 σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών.
«Άρθρο 4 :  Αστυνομικές επιχειρήσεις
 1. Το προσωπικό που διατίθεται για τη λήψη μέτρων τάξης σε συγκεντρώσεις, δημόσιες συναθροίσεις και μαζικές εκδηλώσεις, καθώς και σε σοβαρά συμβάντα αστυνομικής φύσεως, φέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ειδική υπηρεσιακή εξάρτυση, κατάλληλη για την προστασία του από επιθέσεις με αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του.
 2. Ειδικότερα, το προσωπικό των Υποδιευθύνσεων Μέτρων Τάξης και Αποκατάστασης Τάξης και των Διμοιριών Υποστήριξης Αστυνομικών Διευθύνσεων φέρει, ανάλογα με τις κατά περίπτωση συνθήκες, στολή κατασκευασμένη από βραδύκαυστο ή αντιπυρικό υλικό, καθώς και τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα διαφόρων σημείων του σώματος, κράνος, άρβυλα, πυροσβεστήρα, ασπίδα, αλεξίσφαιρο γιλέκο, προσωπίδα αερίων με κατάλληλο φίλτρο και αδιάβροχο. Για την προστασία του προσωπικού σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναθροίσεων κατά τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες διάπραξης εκνόμων ενεργειών οι υπηρεσίες της παρούσας παραγράφου χρησιμοποιούν κινητά φράγματα ή άλλο σύγχρονο και κατάλληλο για τον ως άνω σκοπό εξοπλισμό. Η σύνθεση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων αποστέλλεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς εξέταση και η σχετική γνωμάτευση κοινοποιείται στις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες του αστυνομικού προσωπικού.
 3. Το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών που διατίθεται για τη λήψη μέτρων τάξης, εφοδιάζεται με κράνος, προσωπίδα αερίων και αλεξίσφαιρο γιλέκο, σε κάθε περίπτωση που αυτό απαιτείται κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων.
 4. Το προσωπικό των Ειδικών Κατασταλτικών Αντιτρομοκρατικών Μονάδων φέρει, κατά την εκτέλεση της αποστολής του, κατάλληλη στολή και εξοπλισμό που χορηγείται από την Υπηρεσία, όπως αλεξίσφαιρο κράνος, ασπίδα και γιλέκο, ώστε να εξασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
 5.      Κατά την εκτέλεση αστυνομικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας λαμβάνεται μέριμνα για τη διάθεση ασθενοφόρου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλου αρμόδιου φορέα πλησίον του τόπου διεξαγωγής των επιχειρήσεων.»
Όμως παρά τα ως άνω προβλεπόμενα του άρθρου 4  οι αστυνομικοί που φέρουν το βάρος να μετακινούνται «προληπτικά» στις Σκουριές Χαλκιδικής για να διατελέσουν υπηρεσία δυστυχώς σχεδόν σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι γι’ αυτό καθόσον:
Α. Δεν τους έχουν χορηγηθεί ποτέ αλεξίσφαιρα γιλέκα με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση που τους έγινε την 25-26/5/2013 έπειτα από τον σοβαρότατο τραυματισμό του συναδέρφου τους που έλαβε χώρα στις
Δυστυχώς όμως και αυτά που τους είχαν χορηγηθεί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 45/2008 αφού ήταν ληγμένα ως προς την ημερομηνία χρήσης τους, δεν ανταποκρινόταν στο μέγεθος της σωματικής διάπλασης του εκάστοτε αστυνομικού και τέλος δεν πληρούσαν τους κανόνες υγιεινής.
Β. Ουδέποτε χορηγήθηκαν αντιπυρικές στολές στην ΥΜΕΤ.
Γ. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κατά την εκτέλεση των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Χαλκιδική ασθενοφόρο αγνοώντας προφανώς η ηγεσία της ΕΛΑΣ τις συνθήκες που επικρατούν εκεί γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον τραυματισμό του συναδέρφου μας και την μεταφορά του όχι με ασθενοφόρο αλλά με αγροτικό όχημα από το σημείο τραυματισμού του.
Η  επικίνδυνη περιστολή του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΑΣ έχει καταστήσει την  τήρηση  των άρθρων του ΠΔ 45/ 2008  «λεπτομέρεια» εκθέτοντας άμεσα σε κίνδυνο  την  ίδια η  ζωή του Αστυνομικού και κατά επέκταση την αποτελεσματικότητα  της αστυνομικής δύναμης που διατίθεται στη φύλαξη της περιοχής.
Όταν οι υπηρετούντες στην  ΔΑΕΘ/ΥΑΤ-ΥΜΕΤ συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτόν όσον αφορά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους , αλλά και εκτός των ορίων αυτών, όπου ανήκει  η φύλαξη της εμπόλεμης ζώνης της Ιερισσού, η Υπηρεσία ως εξασφάλιση και  ελάχιστη αναγνώριση  του ζήλου που επιδεικνύουν,  ΟΦΕΙΛΕΙ να τους παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό  για τη διασφάλιση του υψίστου αγαθού της ζωής.
Όλα αυτά φυσικά αποδεικνύονται πόσο σημαντικά είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι λόγω όλων αυτών των ελλείψεων τραυματίστηκαν οι παρακάτω αστυνομικοί:
Αρχιφύλακας      (251...)  Τ.Π του Ιωάννη
Υπαρχιφύλακας  (264...)  Β.Α του Βασιλείου
Υπαρχιφύλακας  (258...)  Μ.Ε του Παναγιώτη
Υπαρχιφύλακας  (263...)  Μ.Δ του Ευαγγέλου
Αστυφύλακας     (267...)   Λ.Β του Νικολάου
Αστυφύλακας     (268...)   Τ.Χ του Ανδρέα
Υπαστυνόμος Α  (264...)   Χ.Ττου Στυλιανού
Υπαρχιφύλακας (260...)   Π.Λ του Θεμιστοκλή
Υπαρχιφύλακας (259...)   Β.Θ του Δημητρίου
Υπαρχιφύλακας (263...)   Κ.Π του Δημητρίου
Αστυφύλακας     (275...)  Α.Ξ του   Βασιλείου
Αστυφύλακας     (268...)  Τ.Χ του Κωνσταντίνου
Αρχιφύλακας      (269...)  Μ.Γ του Γεωργίου
Υπαρχιφύλακας  (265...)  Σ.Ν του Ευαγγέλου
Αστυφύλακας     (271...)  Ν.Β του Νικολάου
Αστυφύλακας     (269...)  Ν.Σ του Αναστασίου
Αστυφύλακας     (271...)  Ρ.Α του Νικολάου

Κατάντια για μία ευνομούμενη πολιτεία και ένα σύγχρονο κράτος αποτελεί η αποστολή διμοιριών για τη φύλαξη και την καταστολή επεισοδίων σε ένα πεδίο μάχης, όπως έχει εξελιχθεί η ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού, χωρίς την αναγκαία  υλικοτεχνική υποδομή που θα διασφαλίσει την ακεραιότητα και τις ζωές των συναδέλφων αστυνομικών που ρίχνονται στα πυρά για τη διαφύλαξη της έννομης τάξης και την ασφάλεια του πολίτη
EΠΙΠΛΕΟΝ άξιο λόγου είναι να αναφερθεί ότι στους προαναφερθέντες τραυματισμούς των συναδέλφων μας-σε κάποιες περιπτώσεις- δεν σχηματίστηκαν καν ποινικές δικογραφίες  ώστε να αναζητηθούν οι ένοχοι παρά μόνο διατάχθηκαν ΕΔΕ.
ΕΠΕΙΔΗ Υπηρετούμε την Ελληνική Αστυνομία με  ζήλο, ευσυνειδησία , υπευθυνότητα  και συναίσθηση του Χρέους μας απέναντι σε αυτήν και τους Πολίτες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη σωματική βλάβη τελεσθείσα  δια παραλείψεως σε βάρος των συναδέλφων αστυνομικών της ΔΑΕΘ/ΥΑΤ-ΥΜΕΤ,  οι οποίοι τραυματίστηκαν τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες  στα «πεδία μάχης» της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού,  καθώς η Υπηρεσία  και η Πολιτεία δεν μερίμνησαν εγκαίρως για τον κατάλληλο εξοπλισμό τους προς διασφάλιση της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας,  προκειμένου  να προβούν στη φύλαξη της περιοχής  και την καταστολή των προκληθέντων επεισοδίων.
ΖΗΤΟΥΜΕ το απολύτως αυτονόητο  ήτοι την τήρηση των διατάξεων του ΠΔ 349/2001 και ΠΔ 45/2008 και τον καταλογισμό των ευθυνών για τους μέχρι σήμερα τραυματισμούς συναδέλφων αστυνομικών.                                             
Και εν κατακλείδι  το  σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως Αστυνομικοί και ως  Άνθρωποι.