Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Εμείς οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών της που συμμετείχαμε στις διήμερες εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, την 10 και 11 Ιουλίου 2013 στην Αθήνα, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι η αστυνομική οικογένεια
βιώνει το δικό της δράμα, συμπιεζόμενη τόσο από την οικονομική ύφεση που πλήττει την ελληνική κοινωνία, όσο και από τα υπηρεσιακά συσσωρευμένα προβλήματα, γνωστά και αναγνωρισμένα από όλους πολλές φορές έως σήμερα.
Τους τελευταίους μήνες επιδείξαμε υπεύθυνη στάση, καλώντας επανειλημμένα κάθε αρμόδιο κυβερνητικό και υπηρεσιακό παράγοντα, να ανταποκριθούν εμπράκτως στις εκκλήσεις μας για ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και που η επίλυσή τους θα ανακούφιζε στοιχειωδώς το συνάδελφό μας από την καθημερινή υπηρεσιακή πίεση και το επαγγελματικό άγχος που τη διακρίνουν.
  Δυστυχώς, ακόμα και αιτήματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, όπως η έγκαιρη ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, η απογραφή του Αστυνομικού στην κατηγορία ΤΕ, η λειτουργία λεσχών εστίασης, η κοστολόγηση της κάθε είδους μετακίνησης, η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, η συμμετοχή μας σε Επιτροπές (π.χ. εκπόνησης μισθολογίου – αναδιάρθρωσης Ελληνικής Αστυνομίας, κ.λ.π.), δεν έχουν απαντηθεί εκ μέρους της Ηγεσίας. Επίσης, θεσμοί που δημιουργήθηκαν με τον αγώνα του συνδικαλιστικού μας κινήματος για τη διασφάλιση των Αστυνομικών, όπως, ο Κώδικας Μεταθέσεων έχουν υποστεί σημαντική «βλάβη» από αρνητικές μεταβολές με δυσμενείς συνέπειες στην υπηρεσιακή – οικογενειακή κατάσταση των συναδέλφων. Αντιθέτως, ως αστυνομική οικογένεια εξακολουθούμε να θρηνούμε το χαμό στο βωμό του καθήκοντος συναδέλφων μας, καθώς επίσης και να αντιμετωπίζουμε τη διαρκή αγωνία και αβεβαιότητα πολλών άλλων για το αύριο. Ο τραγικός θάνατος της τροχονόμου στην Κηφισιά, η άνανδρη δολοφονία του συναδέλφου στο Δίστομο, οι αυτοκτονίες συναδέλφων ή ακόμα και οι νέες απειλές των τρομοκρατών, προφανώς δεν αρκούν για να συναισθανθούν οι αρμόδιοι την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει ο Έλληνας Αστυνομικός!
Η κυβέρνηση, ακολουθεί την ίδια πολιτική των περικοπών και της αποψίλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, επιφυλάσσοντάς μας μια ζοφερή πραγματικότητα και τούτο όταν η αναγκαιότητα θωράκισης του ένστολου και ενίσχυσης του θεσμικού του ρόλου αποτελούν καθολικές και πανθομολογούμενες διαπιστώσεις. Προς μεγάλη δε έκπληξη όλων μας, τις τελευταίες ημέρες, πληροφορηθήκαμε και την αιφνιδιαστική απόφασή της, να καταργήσει το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και να επαναφέρει τις αρμοδιότητές της στην Ελληνική Αστυνομία, ωσάν να πρόκειται για μια τρέχουσα διευθέτηση ενός θέματος της καθημερινότητας.
  Επειδή με το αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη δεν μπορεί επιτέλους κανείς να πειραματίζεται, καλούμε την Κυβέρνηση να μη συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των τετελεσμένων και των αιφνιδιαστικών ανακοινώσεων νέων μέτρων είτε οικονομικού είτε υπηρεσιακού χαρακτήρα. Για το συνδικαλιστικό μας κίνημα αποτελεί «casus belli» κάθε απόφαση που θα επιδεινώνει την ήδη οικτρή οικονομική και υπηρεσιακή θέση του Έλληνα Αστυνομικού.
  Προτάξαμε τα τελευταία χρόνια την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης των λειτουργιών και του οργανογράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά αντί αυτού, διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση εκπονεί νομοσχέδια που απέχουν παρασάγγες από το εκπεφρασμένο αίτημά μας για μια σύγχρονη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία.
  Προτάξαμε, επίσης, το αίτημά μας «όχι άλλες περικοπές» στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας του τόπου μας, αλλά αντί να εφαρμοστούν «ισοδύναμα μέτρα» και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας, κληθήκαμε να αποδεχτούμε αποφάσεις που υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών.
  Κατόπιν όλων αυτών, αλλά και τόσων άλλων μικρών και μεγάλων προβλημάτων που κατατέθηκαν στο Γενικό μας Συμβούλιο και τα οποία συνθέτουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ένστολος, καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν να αφουγκραστούν την αγωνία μας και να σκύψουν πραγματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους, αρκεί μέσω της διαδικασίας του ουσιαστικού και όχι του προσχηματικού διαλόγου να μας δοθεί αυτή η δυνατότητα.

                  Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για όλους. Έως εδώ...

               Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
             Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
                                                               ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος                ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης