Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ο Αστυνομικός δεν είναι σωφρονιστικός Υπάλληλος

Η συναίνεση και η ανοχή μιας απαράδεκτης - παράνομης κατάστασης που έχει πλέον παγιωθεί, όπως αυτή των αστυνομικών κρατητηρίων που έχουν γίνει "λευκά κελιά" για ποινικούς κρατουμένους, είναι και ενοχή των συναινούντων.
Και εξηγούμαστε. 
Κρατούμενος/οι απέδρασε/αν, αυτοκτόνησε/αν από τα κρατητήρια κάποιου αστυνομικού τμήματος!!!!
Ποιος ευθύνεται;
Μα φυσικά αυτός που συναίνεσε και ανέχθηκε η αστυνομική υπηρεσία της δικαιοδοσίας του να μετατραπεί
σε φυλακή και σε καμία περίπτωση - όπως συνήθως συμβαίνει - να ρίξουν τις ευθύνες πάλι σε κάποιον συνάδελφο που εκτελούσε υπηρεσία  εκεί και δεν είχε την "δύναμη" να αντιδράσει στην απαράδεκτη γι αυτήν την κατάσταση και να "κλείσει" το θέμα εκεί.
Την ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα με τους υπόδικους και κατάδικους που παραμένουν στα αστυνομικά τμήματα για μεγάλο διάστημα, καθώς δεν είναι δυνατόν να περάσουν το κατώφλι των φυλακών, την έχουν αποκλειστικά αυτοί που το δημιούργησαν.
Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι αστυνομικοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ποινικά κρατουμένων που μεγάλο χρονικό διάστημα της κράτησης τους το περνούν στα αστυνομικά κρατητήρια, δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε τους κανόνες ασφάλειας οι χώροι αυτοί.
Επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου μας πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα διότι βλέπουμε να εκτίθενται οι συνάδελφοι μας και ο οργανισμός της ΕΛ.ΑΣ, όταν γίνεται κάποια απόδραση η αυτοκτονία στα κρατητήρια και βρισκόμαστε απολογούμενοι και λογοδοτούμενοι για κάτι που δεν έπρεπε να κάνουμε
Δεν μπορεί ο κάθε συνάδελφος που εκτελεί χρέη σωφρονιστικού υπαλλήλου να βρίσκεται εκτεθειμένος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο σωφρονιστικό σύστημα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα αστυνομικά κρατητήρια δεν έχουν φτιαχτεί για να φιλοξενούν κρατουμένους που είναι για τις φυλακές.

Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης