Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο νομό Θεσσαλονίκης

Δελτίο τύπου – 18 Ιουλίου 2013
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια σχετικά με την ανάγκη ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο νομό Θεσσαλονίκης και τους γύρω δήμους αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γιάννης Πανούσης (Α’ Αθήνας).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΘΕΜΑ: Ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης στη Θεσσαλονίκη
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω Δήμους η εγκληματικότητα αυξάνεται, χωρίς, όμως να ενισχύεται και η αστυνομική δύναμη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο πεντάμηνο του 2013, στις κλοπές και τις διαρρήξεις παρουσιάζεται αύξηση στη Θεσσαλονίκη, παρότι σε όλη τη χώρα οι δείκτες μειώνονται. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν φέτος 375 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις, από 5.183 πέρυσι σε 5.558 φέτος ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται και στις απόπειρες.
Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα αστυνομικά τμήματα της ΓΑΔΘ παρουσιάζουν στο σύνολό τους μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση. Συνολικά, υπάρχουν 1.200 κενές οργανικές θέσεις στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενώ οι προσλήψεις νέων αστυνομικών έχουν παγώσει μέχρι το 2015. Ο αριθμός μειώνεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογιστούν οι συνταξιοδοτήσεις και οι μεταθέσεις, τακτικές και έκτακτες.
Επιπλέον, μεγάλος αριθμός αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη, ιδίως από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, μετακινείται σε άλλες περιοχές για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αλλά και για την τήρηση μέτρων τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, συνήθως χωρίς τήρηση του ωραρίου και με μεγάλο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.
Σημειωτέον ότι και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, που βέβαια είναι μια υπηρεσία με μεγάλες επιτυχίες, έχει επανδρωθεί με προσωπικό (530 άτομα) από τα αστυνομικά τμήματα.
Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και στις υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και δύο μήνες έχει λήξει η σύμβαση καθαριότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις στέγασης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Α.Δ. Θεσσαλονίκης ενώ η διαδικασία διαγωνισμού για τη σύναψη νέας σύμβασης δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με αποτέλεσμα οι χώροι και τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ και άλλων υπηρεσιών να καθαρίζονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς ή με δικά τους έξοδα.
Και φυσικά, οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν τις ίδιες σοβαρότατες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το σύνολο του αστυνομικού σώματος, για τις οποίες επανειλημμένα έχω υποβάλει επίκαιρες ερωτήσεις, στις οποίες δεν έχω λάβει ποτέ απάντηση, όπως είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε εκπαίδευση, σε σωματική εκγύμναση, σε παροχή μέσων ατομικής προστασίας κλπ.
Οι άντρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. αγωνίζονται καθημερινά για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές, παρόλο που ο αριθμός τους αλλά και οι αμοιβές τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης και όχι αποδεκατισμού της αστυνομικής δύναμης στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω Δήμους, για να μπορούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, χωρίς να οδηγούνται στη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1.    Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στη Θεσσαλονίκη με ικανό αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων (περίπου 300 -  400) για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας;
2.    Από το 2011 μέχρι και σήμερα, με πόσους αστυνομικούς έχει ενισχυθεί η ΓΑΔΘ και πόσοι αστυνομικοί έχουν μετατεθεί αλλού, στο πλαίσιο των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων; Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πόσοι αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης;
3.    Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας έχουν καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού, για την συνολική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που ανέφερα ανωτέρω;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Πανούσης – Α’ Αθήνας