Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ποιοι οι δύο ύποπτοι που έπιασε στη Θεσσαλονίκη η Αντιτρομοκρατική για τη FAI - Σε εξέλιξη έρευνες την Παρασκευή

Δημοσιευμένο:http://www.tovima.gr
Επιχείρηση για το «Σχέδιο Φοίνικας» – Εκδίκηση για τους «Πυρήνες» το δέμα-βόμβα σε πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο προσαχθέντες - από το βράδυ της Πέμπτης -
μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής ανακρίνονται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία.
Δύο προσαγωγές το βράδυ της Πέμπτης
Ο 30χρονος δραστήριος αντεξουσιαστής Σπ. Μ. που είχε προσαχθεί σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και είχε δηλώσει προ διετίας αρνητής στράτευσης έχει προσαχθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως μέλος της οργάνωσης FAI αλλά και ενός νέου «πυρήνα» της «Συνωμοσίας». Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο προσαχθείς ανήκει σε περιβάλλον ατόμων που είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2011 για απόπειρα ληστείας στην περιοχή της Νεάπολης και στην κατοχή των οποίων είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων.

Το βράδυ της Πέμπτης ο 30χρονος μαζί με ένα ακόμη άτομο το οποίο προσήχθη από περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας και δεν έχει απασχολήσει ξανά την ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρονται στην Αθήνα. Οι δύο νεαροί θεωρούνται ύποπτοι και για άλλες επιθέσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» που είχε κηρύξει το νέο αντάρτικο πόλης.

Αρνούμενος να παρουσιαστεί στον στρατό τον Μάιο του 2011, ο 30χρονος αναρχικός δήλωνε: «Προφανώς και αποδέχομαι ότι υπάρχει πόλεμος. Απλά ο πραγματικός πόλεμος δεν διεξάγεται ανάμεσα σε λαούς, αλλά ανάμεσα σε καταπιεζόμενους και καταπιεστές. Το να υπηρετήσω την κρατική μηχανή είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν ταιριάζει με την ιδεολογία μου και με τον τρόπο ζωής μου». Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο διαμέρισμά του στη Σταυρούπολη απόσπασμα της προκήρυξης για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες επιταχύνθηκαν μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη συγκεκριμένη οργάνωση για την αποστολή δέματος-βόμβα στον κ. Χωριανόπουλο πριν από μία εβδομάδα. Το δέμα είχε σταλεί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ως αποστολέας εμφανιζόταν ο αδελφός του πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, επίσης συνταξιούχος αστυνομικός.

Νωρίτερα η οργάνωση «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο. Κομάντο Mauricio Morales» (FAI/IRF) στην προκήρυξη που ανήρτησαν σε ιστότοπο του αντεξουσιαστικού χώρου κατονόμαζαν τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής ως υπεύθυνο για την επιχείρηση εναντίον της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αυτός άλλωστε είχε οργανώσει την επιχείρηση εντοπισμού του πρώτου καταλύματος των «Πυρήνων» στο Χαλάνδρι.

Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον προσώπων που έχουν αναμειχθεί από πλευρών των διωκτικών Αρχών στην υπόθεση των «Πυρήνων». Το «Σχέδιο Φοίνικας» (αρχίζουν μάλιστα την προκήρυξη με τις λέξεις: «Σχέδιο Φοίνικας, Πράξη Τέταρτη») του νέου αντάρτικου εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σχέδιο εκδίκησης σε όσους αστυνομικούς, δικαστικούς λειτουργούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση των «Πυρήνων». Άλλωστε γίνεται αναφορά στα «δέκα φυλακισμένα αδέλφια μας» που «δε θα απελευθερωθούν με νόμιμες διαδικασίες» και στον Γ. Τσάκαλο, που «βρίσκεται προφυλακισμένος 32 μήνες ενώ το ανώτερο όριο είναι δεκαοχτώ».

Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αυτή αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση με δέμα-βόμβα στην Ελλάδα. Έχει προβεί σε άλλες τέσσερις επιθέσεις, στις οποίες χρησιμοποίησε φυτίλι, που παραπέμπει σε ενέργειες ποινικών: στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο, στα γραφεία εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Αλκίφρονος στο Παγκράτι, σε ΑΤΜ στον Γαλατά του Πόρου και σε αυτοκίνητο στο Άργος που ανήκε σε αρχιφυλακεύοντα στις Φυλακές Ναυπλίου.


Αστυνομικοί εκτιμούν ότι «Πυρήνες» και FAI ταυτίζονται ή και συνεργάζονται και ότι δέμα-βόμβα δεν είχαν στείλει ως τώρα. Επιθέσεις με δέματα-βόμβα είχαν επιλέξει μόνο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας και η ιταλική FAI τον Μάρτιο του 2011, όταν είχε σταλεί στις φυλακές Κορυδαλλού δέμα-βόμβα, το οποίο εξουδετερώθηκε.