Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Ας διαχωριστούν επιτέλους οι ρόλοι Αστυνομικών-δημοσιογράφων!

                          Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2014 

     Κύριε Υπουργέ,
    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στοχοποιείται και σύρεται σε «δημόσια» δικαστήρια λόγω της συμπλοκής Αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και πολιτών. Έτσι, με ελλειπή στοιχεία και υποθέσεις η συμπλοκή μεταξύ ταραξιών και αστυνομικών δυνάμεων χαρακτηρίζεται ως «αστυνομική αυθαιρεσία» χωρίς να ελέγχεται πλήρως η κατάσταση.
Δυστυχώς, οι υψηλές τηλεθεάσεις απαιτούν οι Αστυνομικοί να τέρπονται από τη βία και να χτυπούν αδιαλείπτως και χωρίς εξαιρέσεις οποιονδήποτε τυγχάνει να περνάει από μπροστά τους. Σχεδόν πάντα, οι κάμερες καταγράφουν και δημοσιοποιούν τα σημεία που ο Αστυνομικός επιτίθεται σε κάποιον πολίτη, και ποτέ σχεδόν την επίθεση των πολιτών κατά των συναδέλφων.
  Ωστόσο, η σωματική ακεραιότητα των Αστυνομικών κατά την διάρκεια αναταραχώνδιασφαλίζεται μόνο μέσω της συνεργασίας όλης της διμοιρίας, γεγονός που τροχοπεδήται από την κατά πόδας συνοδεία τους από δημοσιογράφους. Για παράδειγμα,πολλές φορές έχουμε δει συναδέλφους να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια σύλληψη και περιμετρικά από αυτούς να βρίσκονται δεκάδες δημοσιογράφοι που φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν. Τέτοια γεγονότα δεν δυσχεραίνουν την έκβαση της σύλληψης; Πως μπορεί κάποιος Αστυνομικός να καλέσει σε βοήθεια όταν δεν έχει οπτική επαφή με τους συναδέλφους του, όντας περικυκλωμένος από δημοσιογράφους;
    Οι ερωτήσεις αυτές μένουν αναπάντητες και συνήθως ακολουθείται η εύκολη λύση των ΕΔΕ. Στα πλαίσια των διοικητικών εξετάσεων, όπου παρουσιάζονται σφαιρικά οι συνθήκες των περιστατικών, οι συνάδελφοι μακριά από τα τηλεοπτικά στούντιο αθωώνονται πανηγυρικά αφού αποδεικνύεται η πραγματική κατάσταση. Αλλά ακόμα κι οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, διχογνωμούν πολλούς συμπολίτες μας. Η πεποίθηση ότι οι υπηρετούντες Αστυνομικοί στις ΥΑΤ-ΥΜΕΤ έχουν εξαρχής αρνητικές προθέσεις έναντι των συμπολιτών τους, έχει καταλήξει να είναι αστικός μύθος με αποτέλεσμα ακόμα και οι απόλυτα διαφανείς διαδικασίες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων να τίθενται υπό αμφισβήτηση.
    Η πολιτική και φυσική Ηγεσία οφείλει να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την ακεραιότητα της δημοσιογραφικής είδησης κατά την διάρκεια αναταραχών, χωρίς όμως να δυσχεραίνει το έργο των αστυνομικών δυνάμεων.
   Μια πολύ καλή πρόταση, πρώην Υπουργού μας, η οποία δεν υλοποιήθηκε όριζε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν αναταραχές, να φορούν διακριτό γιλέκο το οποίο θα τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους ταραξίες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, το κράνος που φέρουν, οι αντιασφυξιογόνες μάσκες και το σακίδιο στην πλάτη είναι τα κύρια εφόδια των ταραξιών. Το γιλέκο θα πρέπει να χορηγείται από την ΕΣΗΕΑ ή κάποιον άλλο φορέα που θα διασφαλίζει την διανομή του μόνο σε δημοσιογράφους.
   Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Αστυνομικοί των διμοιριών είναι αντίξοες και αστάθμητες. Επειδή, όσα βιώνουν οι συνάδελφοι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους δεν περιγράφονται επακριβώς με λόγια αλλά μόνο βιωματικά, κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση μικροκαμερών στα κράνη των συναδέλφων των διμοιριών ΥΑΤ-ΥΜΕΤ. Αν η Ηγεσία μας υλοποιήσει το αίτημά μας αυτό, θα αποδειχθεί η άδικη στοχοποίησή μας.
    Επίσης, είναι επιβεβλημένο να καθοριστεί η θέση λήψης των δημοσιογράφων σε πορείες και συγκεντρώσεις, ιδίως όταν καταλήγουν σε επεισόδια, να βρίσκεται σε μία ικανή απόσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται κατά κύριο λόγο η αυτοάμυνα και η αυτοπροστασία των Αστυνομικών, καθώς και η δημοσιογραφική είδηση.
     Κύριε Υπουργέ,
   Η διάκριση των ρόλων και του χώρου δράσης των δύο πλευρών θα διακόψει οριστικά τις αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά «παράθυρα» που αμαυρώνουν το κύρος του Σώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διαφορετικά θα συνεχίζεται διαχρονικά η αμφισβήτηση των Αστυνομικών και των αξιών που πρεσβεύουν.
                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                        ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ          6976518061                                                         6979972444