Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Το ΣτΕ έριξε πρόστιμο 200.000 στο ΥΠΟΙΚ επειδή δεν έδωσε αναδρομικά στους ενστόλους

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
«Καμπάνα» ύψους 200.000 ευρώ έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Οικονομικών, για την μη
καταβολή στους ενστόλους των χρημάτων που δικαιούνται μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας.
Το ποσό πρέπει να καταβληθεί από το ΥΠΟ στις 4 ομοσπονδίες που προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις με τις οποίες μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων σε όλα τα σώματα ασφαλείας.
Την απόφαση έλαβε η Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, και τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν αφορούν στο ποσό των 50.000 ευρώ που πρέπει να δοθούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Η απόφαση ελήφθη αφού παρά την απόφαση της Ολομέλειας αλλά και την προθεσμία που είχε δοθεί για αναπροσαρμογή του μισθολογικού των σωμάτων ασφαλείας, εντούτοις η διοίκηση συμμορφώθηκε μόνο μερικώς (σ.σ αναπροσαρμογή σε βάθος χρόνου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017)
Οπως αναφέρεται στην απόφαση οι αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012». Συνεπώς «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».