Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΣτΕ σε κυβέρνηση: Δύο μήνες περιθώριο για να αποκαταστήσετε τους μισθούς των ενστόλων

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
Τελεσίγραφο δύο μηνών δίνει η επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των ένστολων, κρίνοντας ότι πρέπει να επανέλθουν στο μισθολογικό καθεστώς του Αυγούστου του 2012.
Σύμφωνα με την επιτροπή συμμόρφωσης η διοίκηση έπρεπε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση εδώ και δύο μήνες αλλά εκείνη μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επαναφορά στους μισθούς του 2012.
Στο σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής συμμόρφωσης αναγνωρίζεται ότι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων έχει δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες, οι οποίες πράγματι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, ωστόσο, όπως τονίζεται η «διοίκηση θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τις δημοσιονομικές συνέπειες της αποφάσεως και τον τρόπο αντιμετωπίσεώς τους, να έχει δε δρομολογήσει τη διαδικασία επιστροφής των αποδοχών που οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ν. 4093/2012 και εν συνεχεία την αποκατάσταση του μισθολογίου τους».
Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι δεν συνιστά συμμόρφωση η αόριστη αναφορά περί αποτιμήσεως του δημοσιονομικού κόστους που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης, αλλού ούτε και η εκδήλωση της σαφούς προθέσεώς της για εφαρμογή της και η αναγνώριση της αντίστοιχης υποχρεώσεώς της.