Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

2012 ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΣΕΚΤΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Οι προκλήσεις για τη χώρα μας το 2012 είναι πολλές και δύσκολες, οι αστυνομικοί ως "κομμάτι" της κοινωνίας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και συνδικαλιστικό.
Από  το πρώτο τρίμηνο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δοκιμασίες όπως το μισθολόγιο μας, οι περικοπές των αποδοχών και συντάξεων μας, η βιωσιμότητα των ταμείων μας, και ίσως μέσα στην χρονιά την εκπαίδευση, την αναδιάρθρωση, το πειθαρχικό δίκαιο.
Αλλά και αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις λόγω της αυξημένης

εγκληματικότητας και των κοινωνικών αντιδράσεων.
Για πρώτη φορά ίσως, εδώ και πολλές δεκαετίες, η αναμονή της νέας χρονιάς δεν συνοδεύεται από αισιοδοξία και χαμόγελο.
Το 2012 προβλέπεται από κάθε άποψη δίσεκτο και η πιο θετική ευχή θα είναι τουλάχιστον να μην χειροτερέψει κι άλλο, στη διάρκεια του, η κατάσταση γενικά στη χώρα μας αλλά στον ευαίσθητο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δυστυχώς στα συναισθήματα της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας επικρατεί η απογοήτευση, η οργή, ο φόβος και η παραίτηση από την προσπάθεια αντίστασης και αντίδρασης.
Οι "μάχες", οι αγώνες των πρώτων μηνών και η έκβαση τους θα είναι καθοριστικοί για την νέα χρονιά και τις επόμενες χρονιές και θα δείξουν τις «αντοχές» και την πειστικότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2012 να δούμε να  τεράστιες αλλαγές τόσο στον εργασιακό μας χώρο, όσο και στον απόηχο των συνδικαλιστικών διεργασιών που θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο σε όλα τα επίπεδα.
Με απλά λόγια είναι μια χρονιά στην οποία θα δοκιμαστεί το μέλλον μας .
Σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό που αναδείχθηκε τις προηγούμενες χρονιές από πολλούς και  θα αναδεικνύεται πάλι - λανθασμένα κατά την άποψη μου - είναι ότι "κάτι τρέχει" στις σχέσεις των συνδικαλιστών, με την πολιτική και φυσική ηγεσία και ότι "έχει στηθεί ένα παιχνίδι", πίσω από κάθε αρνητική εξέλιξη, αλλά και από κάθε επιτυχία.
Όλα είναι μέρος ενός  σχεδίου, εις βάρος των συναδέλφων!!!!
Και αυτό αποκαθιστά τον κοινό στόχο της  ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ μας και ποιούς εξυπηρετεί η εσωστρεφή κατάσταση αυτή; μόνο την πολιτική και φυσική μας ηγεσία.
Πρέπει να αντιληφθούμε όμως όλοι μας ότι οι "όροι" έχουν αλλάξει, τόσο για την Ελλάδα, τόσο για τις Κυβερνήσεις ,τόσο για το πολιτικό σύστημα, όσο και για μας.
Δεν έχουμε περιθώρια επιλογών για καλύτερους δυνατούς όρους διαπραγμάτευσης, άλλοι πέρα από την Χώρα μας - οι δανειστές μας - καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, δύο  μόνο προϋποθέσεις υπάρχουν και μετράνε α) πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε σε αυτό που είμαστε ταγμένοι ως εργαζόμενοι να κάνουμε και β)  πόσο δυνατά και πειστικά θα είναι τα επιχειρήματα μας σε κάθε τι που θα μας απασχολήσει στα εργασιακά ,όσο και για την περαιτέρω μείωση  η μη των μισθών μας.
Συνάδελφοι
Εμείς κρατάμε τις τύχες και το μέλλον μας στα χέρια μας , εμείς θα κάνουμε το δύσκολο και δίσεκτο 2012 αφετηρία για σημαντικές αλλαγές για μια σύγχρονη και αποτελεσματική  Αστυνομία.

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Eurocop
Μέλος Α.Σ.Π.Α