Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. της 21-12-2011

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. της 21-12-2011

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2011


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 200/3/24

Σο τελευταίο πριν το νέο έτος, «απολογιστικό», Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Δεκεμβρίου 2011, στην Αθήνα, στέλνοντας μηνύματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας προς την Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στη «γραφειοκρατία» των στρατηγών του Αρχηγείου για την παρελκυστική τακτική στα ζωτικά αιτήματα του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος, φτάνοντας στην εκπνοή του «δίσεκτου» 2011.
Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για προώθηση γνωστών σε όλους θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων μας βάσει χρονοδιαγράμματος, -εκείνων που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του 21ου πανελλαδικού συνεδρίου και είχαν


συζητηθεί κατά κόρον παρουσία της Ηγεσίας σε συνεδριάσεις Γενικών και Διοικητικών Συμβουλίων, είτε είχαν αποτελέσει αντικείμενα πανελλαδικών και περιφερειακών μας κινητοποιήσεων-, το Αρχηγείο θεώρησε ότι έπραξε το χρέος του απέναντι στον καθημαγμένο ένστολο, ζητώντας εσπευσμένα από την Πολιτική Ηγεσία τη θέσπιση βαθμού Στρατηγού ΓΕΕΘΑ, για τον εκάστοτε Αρχηγό και μάλιστα αναδρομικά, τη στιγμή που ένα ολόκληρο αστυνομικό σύστημα πασχίζει για την επιβίωσή του. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα για να δοθούν ΤΩΡΑ λύσεις θα μείνουμε με «στρατηγούς χωρίς στρατιώτες».


Η Πολιτική Ηγεσία, οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα το αίσθημα δικαίου, έχοντας την εποικοδομητική συνεργασία με το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αλλά επιβεβαιώνοντας την ειλικρινή της πρόθεση για απτά αποτελέσματα, με την υιοθέτηση των προτάσεων εκείνων που θα ανακουφίζουν το συνάδελφο και θα του δίνουν προοπτική για το αύριο, χωρίς καμία άλλη αναβολή.
Με βάση, λοιπόν, τις μέχρι τώρα προτάσεις μας και σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν με περισσή αγωνία και αγανάκτηση από το σύνολο των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, απαιτούμε -ανεπηρέαστα από το εορταστικό κλίμα των ημερών- οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να υποβάλλουν, με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω και της ρευστής πολιτικοοικονομικής κατάστασης, νομοθετικές προτάσεις και ιδιαίτερα στο Νομοσχέδιο Προστασίας του Πολίτη που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, για την ανακούφιση χιλιάδων συναδέλφων μας, ήτοι:
·    Να σταματήσει το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος για τα Σώματα Ασφαλείας.
·    Να αποσυρθεί και να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΤΕΑΠΑΣΑ και η σχετική υπ’ αριθμ. Υ.Α. 30218/26803/817 ΦΕΚ 2848/15-12-2011 για την αλλαγή του χρόνου χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους στα 31 χρόνια και να υπάρξει άμεση εξέταση του θέματος, βάσει της αναλογιστικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη και περαιώνεται τον Ιανουάριο.
·    Να προάγονται στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β' οι Ανθυπαστυνόμοι, χωρίς να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
·    Αναγνώριση– αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων σε επίπεδο Τ.Ε.
·    Αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού
·    Στοπ στο αίσχος των κρατήσεων των Αστυφυλάκων που προάγονται σε Υπαρχιφύλακες, βαθμό άνευ οικονομικού αντικρίσματος.
Να ξεκινήσει άμεσα από το Αρχηγείο η διαδικασία αναγνώρισης της μάχιμης 5ετίας χωρίς καμία μεθόδευση με στόχο τη φαλκίδευση της μεγάλης αυτής κατάκτησής μας. Για τους ενδιαφερόμενους συνάδελφους, στο βαθμό που συνεχίζεται η παρελκυστική τακτική των υπηρεσιακών παραγόντων, διερευνάται ο τρόπος κατοχύρωσης της δυνατότητας αναγνώρισης της 5ετίας με την μέθοδο της απλής και μόνο κατάθεσης στο Παρακαταθηκών και Δανείων, έστω και μίας μηνιαίας εισφοράς.

Να σπάσει το «απόστημα» της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για τα εκτός έδρας αλλά και για τα νυχτερινά, με την καθιέρωση του πλαφόν των 48 ωρών.
Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση των κονδυλίων για τα οφειλόμενα οδοιπορικά των παρελθόντων ετών.
Να μην παραπέμπονται στο αυτόφωρο συνάδελφοι που μηνύονται για αντιπερισπασμό από συλληφθέντες παραβάτες του νόμου.
Να απαλλάσσονται από το «χαράτσι» του παράβολου των 100 ευρώ οι συνάδελφοι που υποβάλλουν εγκλήσεις για αδικήματα που αφορούν την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους.
Να δοθεί τέλος στην αγωνία όσων συναδέλφων κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της συνυπηρέτησης με τον/την σύζυγο νοσηλευτή.
Άμεση ρύθμιση της εκπροσώπησής μας στο Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. και να καθιερωθεί αιρετή διοίκηση στο ΤΕΑΠΑΣΑ με στόχο τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και τη σωτηρία των περιουσιακών μας δικαιωμάτων.
Να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης Ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης για όλους τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.
Να απονεμηθεί το «Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας» στους τραυματισθέντες συναδέλφους μας από επίθεση τρομοκρατικής οργάνωσης.
Στο Γενικό Συμβούλιο προσήλθε εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης ΟΘΩΝΑΣ, ο οποίος ανέφερε τοποθετούμενος ότι:
Με την εποικοδομητική μας συνεργασία πετύχαμε να προσληφθούν 2.500 ένστολοι και να «βγει» η χρονιά όσον αφορά τα νυχτερινά και τα 5νθήμερα.
Παραδέχθηκε ότι χάθηκε η ευκαιρία να έχουν θεσμοθετηθεί ήδη ορισμένες προτάσεις και ζήτησε να υπάρξει μετά τις γιορτές συνεργασία για να δρομολογηθούν αυτές με το προαναφερόμενο νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση των Ομοσπονδιών για το μισθολόγιο είπε ότι συμμερίζεται τις αρχές και τους στόχους που το διέπουν και ζήτησε να διερευνηθεί αν υπάρχει απόκλιση με ένα άλλο Σχέδιο Νόμου που συντάσσεται από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας επίσης ότι απαιτείται συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο με το ΥΕΘΑ.
Για την εκκρεμότητα της αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του το ζήτημα για το οποίο θα ενημερωθεί για την άμεση προώθησή του.
Σε ό,τι αφορά τα προϋπολογισθέντα κονδύλια του 2012 για τα πενθήμερα, ανακοίνωσε ότι δεν υπολείπονται εκείνων της φετινής χρονιάς και ότι είναι 112 εκατομ. ευρώ.
Για τα νυχτερινά, αντιθέτως, είπε ότι ισχύει η συμφωνία για την αύξηση των ωρών από δεκαέξι εκατομμύρια ώρες σε 19,5 εκατ. Επισήμανε μάλιστα ότι αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, τον Αύγουστο δεν θα υπάρχουν χρήματα αναφερόμενος επ’ αυτού θετικά και στην πρόταση της Ομοσπονδίας μας για το πλαφόν των 48 ωρών.
Όσον αφορά τα εκτός έδρας, όπου η Ομοσπονδία έχει καταγγείλει το απερίγραπτο μπάχαλο και την κακοδιαχείριση που υπάρχει, -με ευθύνη της Ηγεσίας, αφού δεν έχουν χαρτογραφηθεί κατ’ έτος οι οφειλόμενες δαπάνες και όπως όλα δείχνουν υπήρξαν επιλεκτικές πληρωμές «ημετέρων», ενώ στοιβάζονταν σε τσουβάλια από το 2008 τα υπομνήματα, ο κ. Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι απαιτείται πλέον νομοθετική ρύθμιση για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις. Όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, αναζητούνται περί τα 52.000.000 ευρώ, από τα αρχικώς υπολογισθέντα από το Αρχηγείο 25.000.000 ευρώ... Οι συνάδελφοι, ακόμα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί οφείλουν άμεσα, έως 31/12/2011, να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας/Διεύθυνση Οικονομικών, μέσω της Υπηρεσίας τους, ενώ η Ομοσπονδία επανέλαβε την απόφασή της να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για εσκεμμένη - μεροληπτική εξόφληση οδοιπορικών και ολιγωρία σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.
Τέλος, ο κ. Υφυπουργός, θεωρεί εύλογο το αίτημα για την άρση του «παγώματος» του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών, ζήτημα το οποίο χρήζει νομοθετικής ρύθμισης εφόσον καθυστερήσει η ψήφιση του μισθολογίου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η υπόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά όλους μας. Το Αρχηγείο, δεν είναι παράρτημα της εκάστοτε εξουσίας καθώς οφείλει να λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας όσον αφορά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Έλληνα Αστυνομικού.
Όσοι νομίζουν ότι τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, των αγκυλώσεων και των σκοπιμοτήτων θα υπονομεύσουν το αγωνιστικό φρόνημα και την αποτελεσματικότητά μας, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εκφράζουν σε όλες και όλους τις πιο θερμές ευχές για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία το νέο έτος, γνωστοποιώντας, ωστόσο, τη μεγάλη αγωνία όλων μας για το τραγικό τροχαίο ατύχημα που συνέβη στις 24 Νοεμβρίου, με θύμα τον Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας μας, τον Κυριακούλη Γρηγοράκο, ο οποίος κατευθυνόταν στο Αγρίνιο για εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας σε συνδικαλιστική εκδήλωση. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος στην ΜΕΘ Αγρινίου. Προσευχόμαστε να τον βοηθήσει ο Θεός να επιστρέψει πιο δυνατός στην οικογένειά του και στις επάλξεις του αγώνα.
Καλή δύναμη για τους νέους αγώνες που μας περιμένουν την δύσκολη χρονιά που έρχεται.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς