Ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που κυκλοφορούν ανάμεσα μας περίπου 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, όταν ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 11 εκατομμύρια.
Στις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου περιλαμβάνονται η αυξημένη εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, η δημιουργία γκέτο σε περιοχές σε περιοχές που γίνονται απροσπέλαστες ακόμα δε και εστίες μολύνσεων και ασθενειών, η δημιουργία κυκλωμάτων παραεμπορίου, η περιστασιακή απασχόληση τους χωρίς ασφάλιση και τέλος η σημαντική απασχόληση των αρχών και κυρίως της ΕΛ.ΑΣ. κτλ.
Τα σημαντικότερα αίτια της λαθρομετανάστευσης είναι δύο.
Πρώτον, η μεγάλη διαφορά του βιοτικού επιπέδου ανάμεσα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι λαθρομετανάστες, σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης όπου κατευθύνονται.
Δεύτερον, η αστάθεια, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι εσωτερικές έριδες και οι ένοπλες συγκρούσεις που επικρατούν σε πολλές χώρες των δύο ηπείρων που προαναφέρθηκαν.
Οι καταστάσεις αυτές εξαναγκάζουν πολλούς από τους γηγενείς να μετακινηθούν προς τον ευρωπαϊκό χώρο, για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, Η Ελλάδα της οποίας ο ηπειρωτικός και ο θαλάσσιος χώρος συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική είναι λογικό και επόμενο να δέχεται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ως τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες για να φτάσουν διέρχονται από την Ελλάδα. Δυστυχώς, το Δουβλίνο ΙΙ (Ευρ. Κανονισμός 343/03) επιβάλλει στη χώρα μας την αντιμετώπιση του συνόλου των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην επικράτεια μας, ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό αυτών. Εκτός από τα προηγούμενα, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε και η ανεπάρκεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα του κράτους να λύσει το πρόβλημα.
Η γιγάντωση του προβλήματος επιβάλλει τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, στα οποία να περιλαμβάνονται:
Πρώτο, διακήρυξη της χώρας μας ότι δεν δέχεται άλλους νόμιμους ή παράνομους μετανάστες τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Δεύτερο, άμεση διαπραγμάτευση της συμφωνίας του Δουβλίνου και επέκταση των ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής για τη δημιουργία μιας κεντρικής πολιτικής αντιμετώπισης παράνομων μεταναστών με ευρωπαϊκούς πόρους.
Τρίτο, αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων αφενός με ενίσχυση της συνοριοφυλακής και αφετέρου με αποτελεσματικότερη συνεργασία με τη FRONTEX.
Τέταρτο, άμεση καταγραφή όλων των παράνομων μεταναστών, με σκοπό την απομάκρυνση τόσο αυτών όσο και των νεοεισερχόμενων.
Πέμπτο, άμεση εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μην το λαμβάνουν και, και επιπλέον, στέρηση του δικαιώματος αυτού σε όσους παρανομούν. Έκτο, δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε σημεία σε σημεία κλειδιά ανά την επικράτεια, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Και τέλος, μηδενική ανοχή στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων , και στο παραεμπόριο που έχει γίνει μάστιγα για τον εμπορικό κόσμο και αιτία διαρροής πολύτιμων εσόδων για το κράτος.
Φεστερίδης Γιώργος
Ειδικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ.