Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Π.Ο.ΑΣ.Υ.: Ένα ακόμη περιστατικό μετακύλησης ευθυνών


-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 24 Μαΐου 2012
Αρ. Πρωτ.: 800/3/22α

Κύριε Αρχηγέ,

Με το επισυναπτόμενο υπ' αριθμ. 561 από 23-5-2012 έγγραφό της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλληνίας και Ιθάκης γνωστοποιεί ότι με απόφαση του Α.Ε.Α. τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο Υπαστυνόμος Β΄ και ο Αστυφύλακας (1,5 χρόνου υπηρεσίας έκαστος) που βάσει διαταγής της Α.Δ. Κεφαλληνίας, από 16-5-2012 έως 19-5-2012, διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία Αστυνομικού Συνδέσμου για την ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού και τις πρωινές ώρες της 19/05/2012 υπέστη εμπρησμό το λεωφορείο της στο Αργοστόλι.
Η απόφαση του Α.Ε.Α. να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα θέτοντας άμεσα σε διαθεσιμότητα τους συγκεκριμένους συναδέλφους είναι άδικη και μπορούσε εξ' αρχής να αποφευχθεί εάν προηγούμενα υπήρχε έγκυρη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Α.Δ. Κεφαλληνίας.
Οφείλουμε να επισημάνουμε, για να μη διαφεύγει της προσοχής, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι διατάχθηκαν επί ένα 4ήμερο και επί 24 ώρες το 24ώρο σε συνεχή υπηρεσία κατά κατάφορη παράβαση κάθε έννοιας κανονισμού εργασίας αλλά και, αν μη τι άλλο, ανθρώπινης μεταχείρισης για να μπορεί να επιτευχθεί η όποια υποτιθέμενη αποστολή τους.
Η αποστολή του Αστυνομικού Συνδέσμου αναφέρεται στο άρθρο 105 του Π.Δ. 141/1991« Παράσταση σε αθλητικές εκδηλώσεις» ως εξής:


«4. Κατά την τέλεση αθλητικών συναντήσεων που αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ως μείζονος σπουδαιότητας, δύναται να ορίζεται αστυνομικός ως Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος, ο οποίος παρίσταται καθόλη τη διάρκεια της αθλητικής συνάντησης, τελεί υπό τις εντολές του επικεφαλής των μέτρων και δημιουργεί σχέσεις επικοινωνίας με τους φιλάθλους των ομάδων που αγωνίζονται, προς το σκοπό αποτροπής εντάσεων και επεισοδίων.
Ο Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος προέρχεται, από το προσωπικό της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ορίζεται από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης σε εύλογο χρόνο πριν από την τέλεση της αθλητικής συνάντησης και προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής του δημιουργεί σχέσεις επικοινωνίας με τους υπευθύνους των ομάδων, τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων και με τις αρμόδιες για την τέλεση του αγώνα Αρχές και Φορείς. Επίσης μεταφέρει οδηγίες και προτροπές των αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών που σχετίζονται με την ομαλή τέλεση των αγώνων και την ανύψωση του αθλητικού πνεύματος".»

Το γιατί, καθήκοντα που αναλογούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας (ως γνωστόν ο θεσμός ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη) «μετακυλήθηκαν» στους δύο (2) νέους συναδέλφους που προφανώς επωμίστηκαν εξωπραγματικά καθήκοντα, φρονούμε ότι πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης. Σίγουρα οι παραπάνω συνάδελφοι δεν ευθύνονται γι' αυτό και όπως φαίνεται τους αποδόθηκαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν.
Το όποιο κενό στο σύνολο των αστυνομικών μέτρων και αν εφαρμόστηκε ο κανονισμός ασφάλειας αθλητικών εκδηλώσεων είναι και αυτό αντικείμενο διερεύνησης.

Κύριε Αρχηγέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση άρση της διαθεσιμότητας των δύο (2) συνάδελφων και για την διεξαγωγή έρευνας σε βάθος για την αναζήτηση των ευθυνών σ' όσους και όποιους αυτές ανήκουν, ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο για την απόδοση «δικαίου» μέσω της εύκολης οδού των «εξιλαστήριων θυμάτων».

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλληνίας και Ιθάκης
3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

http://www.poasy.gr