Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη: Από το εστιατόριο της ΕΛΑΣ σε παιδιά και απόρους


Δημοσιευμένο στο : http://www.agelioforos.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
-Χείρα βοηθείας σε οικογένειες απόρων της Θεσσαλονίκης αλλά και σε τσιγγανόπουλα στο Δενδροπόταμο προσφέρουν οι αστυνομικοί  μοιράζοντας τρόφιμα και μερίδες φαγητού που δεν καταναλώνονται στο εστιατόριο του Αστυνομικού Μεγάρου.

Τα φαγητά, που με ιδιαίτερο μεράκι αλλά και τέχνη φτιάχνουν οι δύο σεφ της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, ο Στέφανος Μπέικος και ο Δημήτρης Ορλιακλής, συσκευάζονται και διανέμονται σε άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ανά τακτά διαστήματα στο εστιατόριο του μεγάρου οργανώνονται τραπέζια αγάπης, κυρίως για τα παιδιά άπορων οικογενειών από το Δενδροπόταμο.
Σε ενορίες

Εδώ και καιρό, στελέχη της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη είχαν ζητήσει από τους υπεύθυνους στα μαγειρεία να μην πετούν τις μερίδες φαγητού ή οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα περισσεύουν στο τέλος κάθε μέρας, αλλά να τα μοιράζουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. «Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε καθημερινά, γιατί λόγω της κρίσης τα φαγητά γίνονται ανάρπαστα. Ωστόσο, όταν υπάρχουν μερίδες φαγητού που δεν καταναλώνονται και αυτό συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τις δίνουμε είτε σε ενορίες που μας έχουν ζητήσει βοήθεια είτε στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή, που με τη σειρά της τα μοιράζει σε άτομα που έχουν ανάγκη», εξηγεί ο σεφ Στέφανος Μπέικος.

Οπως επισημαίνει, μοιράζουν από φακές και μπάμιες μέχρι μπριζόλες, ψάρια, ακόμη και ψωμί ή γλυκά. «Το φαγητό που φεύγει από εδώ είναι φρέσκο. Αν δεν έχει καταναλωθεί ώς το απόγευμα, θα πάρουμε αμέσως την απόφαση να φύγει για συσσίτιο το αργότερο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας. Πρόκειται για φαγητό που το τρώμε κι εμείς οι ίδιοι. Μπορεί να στείλουμε 30 ή 50 μερίδες, ανάλογα πάντα με το τι έχει μείνει στην κουζίνα», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει πως παλαιότερα τα μαγειρεία έβγαζαν 250 μερίδες την ημέρα, ενώ τώρα έφτασαν στις 500 και πολλές φορές δε μένει τίποτα. «Οι τιμές είναι χαμηλές κι έτσι οι αστυνομικοί τρώνε στο εστιατόριο του μεγάρου», λέει χαρακτηριστικά.

Και στο Δενδροπόταμο

Τη βοήθεια των αστυνομικών, όμως, έχει ζητήσει και ο πατέρας Αθηναγόρας από την ενορία του Αγίου Νεκταρίου στο Δενδροπόταμο, ο φύλακας - άγγελος των παιδιών της περιοχής. «Οποτε μπορούμε τους βοηθάμε. Ο πατέρας Αθηναγόρας κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτά τα παιδιά και εμείς, όταν έχουμε τη δυνατότητα, οργανώνουμε τραπέζια αγάπης είτε στο εστιατόριο του μεγάρου είτε στο Δενδροπόταμο. Μάλιστα, κάποια στιγμή πήγαμε και μαγειρέψαμε σε χώρο της ενορίας και φυσικά δεχτήκαμε... παραγγελίες από τα ίδια τα παιδιά: μπιφτέκια, κοκκινιστό και γλυκά με σοκολάτα ή σιροπιαστά», αναφέρει ο δεύτερος σεφ του αστυνομικού μεγάρου, Δημήτρης Ορλιακλής.

Ο ίδιος εξηγεί πως πιθανότατα μέσα στις επόμενες μέρες θα οργανωθεί ένα ακόμη τραπέζι για τα παιδιά του Δενδροποτάμου, τα οποία πάντα στο τέλος κάθε γεύματος τους ανταμείβουν με τραγούδια και αμέτρητα χαμόγελα. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποια από τα γεύματα αυτά οργανώνονται κατόπιν αιτημάτων του ίδιου του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης ή της Ενωσης Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυξημένη ζήτηση

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δύο σεφ, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί οι μερίδες που μαγειρεύουν σε καθημερινή βάση και συνήθως η προσέλευση αστυνομικών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Παράλληλα, οι ίδιοι μαγειρεύουν και για όσα άτομα βρίσκονται στα κρατητήρια, με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός μερίδων, που μπορεί να φτάνει και τις 160 σε καθημερινή βάση -δύο γεύματα, μεσημέρι και βράδυ- να καταναλώνονται απ' αυτούς.

http://www.agelioforos.gr