Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Συνάντηση του Προεδρείου της Ε.Α.Υ.Θ με την ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Μαίου ,κατόπιν αιτήματος του νέου Προεδρείου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κο Γιάννη ΜΠΟΥΤΑΡΗ , τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κο Παναγιώτη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών  Κο Χασδάι ΚΑΠΟΝ.
Από πλευράς των συνδικαλιστών παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος Δημήτρης ΠΑΔΙΩΤΗΣ, ο Γ.Γραμματέας Θεόφιλος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ο Α' Αντιπρόεδρος Στέργιος ΔΡΟΣΟΣ, ο Γρ.Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, ο Γραμματέας Οργανωτικού Θωμάς ΒΑΡΑΝΙΚΑΣ ,ο Υπεύθυνος Ανατολικού Τομέα Βασίλης ΚΛΕΑΝΗΣ και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.Α.ΣΥ Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ.

-Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα ζητήματα - προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία της Πόλης,όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα στο υπόμνημα που επιδόθηκε.
-Η κοινή διάθεση και συνεργασία ώστε να ανέβουν ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον Πολίτη.
-Η αντισταθμιστική έμπρακτη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής ώστε οι κοινές δράσεις μεταξύ Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας να καταστούν πιο αποτελεσματικές.
-Η μείωση μέχρι της οριστικής εξάλλειψης των αλληλοεπικαλυπτόμμενων αρμοδιοτήτων, ειδικά σε θέματα Τροχαίας και ελέγχων Κατάστηματων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής επισημάνθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της ασφάλειας των Πολίτων και να θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη της σε όλα τα προβλήματα ( ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό - αναδιάρθρωση υπηρεσιών - υλικοτεχνική υποδομή - ωράριο εργασίας), για τα οποία θα δοθεί και η δυνατότητα στο Προεδρείο της Ένωσης να ενημέρωση και την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε μελλοντική του συνεδριάση

.
 

                                                                                                                              ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 07-05-2012

                                           
                                
                                                             Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

                                                                                                                                         ΠΡΟΣ
                                                                                                                                                        Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
                                                                                                                                                         Κο ΜΠΟΥΤΑΡΗ Γιάννη


Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ως σωματείο των   Αστυνομικών  που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θεσσαλονίκης ,προσπαθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο για την βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων των αστυνομικών.

Με την ευκαιρία της συνάντησης μας αυτής ,θα σας επιδώσουμε το παρόν υπόμνημα όπου περιγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσίων της Θεσσαλονίκης και  των εργαζομένων σ'αυτές.
 
Τα σημαντικότερα προβλήματα  της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης  που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισηςείναι τα παρακάτω:

 1. Η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που σήμερα ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες (1.200),η συμπεριφορά στο ζήτημα αυτό διαχρονικά αλλά ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια από πλευράς της Πολιτικής και Φυσικής μας ηγεσίας στην δεύτερη μεγαλύτερη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και συμπρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη μας ,μπορεί να χαρακτηρισθεί  επιεικώς απαξιωτική.Μέσα στον τελευταίο μόνο χρόνο έχουν αποφοιτήσει από τις Αστυνομικές Σχολές τρείς χιλιάδες διακόσιοι (3.200) αστυφύλακες και ειδικοί φρουροί και στην Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν μόνο επτά(7)!!! , στις δε τακτικές  του 2012 και έκτακτες του 2011, ετήσιες μεταθέσεις για την Θεσσαλονίκη "ανοίχθηκαν" με απόφαση του Α.Ε.Α μόνο εβδομήντα πέντε (75) θέσεις!!!.
Απαιτούμε και μάλιστα  σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ζητούμε την συνδρομή σας ,καθόσον το θέμα αυτό επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και με τελική αρνητική επίδραση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

2.Το παραπάνω πρόβλημα δημιουργεί "ντόμινο" προβλημάτων , με κυριότερο την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των συναδέλφων μας.Γεγονός που δημιοτργεί τα πλείστα όσα προβλήματα στον προσωπικό ,οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό των συναδέλφων μας.
Απαιτούμε, κανονική χορήγηση των ρεπό, χωρίς ανακλήσεις ,ανακοίνωση της υπηρεσίας  όπως προβλέπεται για κάθε ημέρα , το Σαββατοκύριακο και όπου υπάρχει δυνατότητα ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία η μηνιαία βάση.Διασφαλίζοντας καθ'αυτό τον τρόπο τον προσωπικό ,οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό των συναδέλφων μας.

3.Η αυτονόητα προβλεπόμενη  τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε υπηρεσία ,σε κάθε αστυνομικό , όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί,παραιάζεται καθημερινά,ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο λόγω των περικοπών των δαπανών.

4.Προβλήματα επίσης υπήρχαν ,αλλά τελευταία πολλαπλασιάζονται στην εξασφάλιση από την υπηρεσία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε υπηρεσία, κάθε συνάδελφο και την ανανέωση αυτής σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο διάταγμα περί «Υγιεινής και Ασφάλειας».  
   Στο ζήτημα αυτό θεωρούμε πως η συμβολή των Τοπικών Αρχών πρέπει να είναι έμπρακτη, με την διάθεση - δωρεά υλικοτεχνικών μέσων τα οποία θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών ,αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον Πολίτη.

5. Επίσης η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας ,δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και μεταξύ των Πολιτών.  Γι αυτό προτείνουμε την πλήρη ανάληψη από την Δημοτική Αστυνομία όσων αρμοδιοτήτων προβλέπονται από τον Νόμο.

6.Η  μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα, ώστε να επιτύχουμε εξοικονόμηση προσωπικού και  περιορισμό  δαπάνης στέγασης των υπηρεσιών από καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και αξιοποίησης δημόσιων κτηρίων.

                                                     
Α.Σ.Π.Α