Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ 245 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.

Επιστολές διαμαρτυρίας- ενημέρωσης και συμπαράστασης έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης προς:

1) κ. Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης
2) κ. Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
3) κ. Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
4) κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
5) κ. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
5) κ.κ. Βουλευτές Ν. Θεσσαλονίκης 
6) κ.κ. Δημάρχους Δήμων Ν. Θεσσαλονίκης
Με κοινοποίηση σε όλες τις Υπηρεσίες Νομού Θεσσαλονίκης

  Η Ένωσή μας, η οποία εκπροσωπεί περίπου 4.000 Αστυνομικούς που υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Ν. Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την αιφνιδιαστική διαταγή του Αρχηγείου, με την οποία μετακινούνται άμεσα με απόσπαση 1.881 Αστυνομικοί στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης, Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες Υπηρεσίες 21 συνολικά νομών της Βόρειας Ελλάδας. Το Μεταναστευτικό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με μία τολμηρή, μακροπρόθεσμη και αποφασιστική πολιτική και όχι με αποσπάσεις Αστυνομικών που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ασφάλεια του πολίτη και στην αστυνόμευση από αυτά που καλούνται να λύσουν.
  Συγκεκριμένα, βάση της σχετικής διαταγής, από τις Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης θα αποσπαστούν 245 Αστυνομικοί, όταν ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό έχουν φθάσει στις 1.200 κενές θέσεις στη Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, με αρνητικό αποτέλεσμα στην αστυνόμευση τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και της περιφέρειας, όλης της Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) Θεσσαλονίκης, με τη γνωστή έξαρση της εγκληματικότητας, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Επίσης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διαμονή των συναδέλφων, με τα οικογενειακά προβλήματα, αφού οι περισσότεροι είναι πλέον έγγαμοι με τέκνα, υπάρχουν οι θερινές κανονικές άδειες προσωπικού κτλ.
  Εξάλλου, ήδη τα τέσσερα 4 Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, που λειτουργούν στην περιοχή μας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, όπως μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που έρχεται στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της γεωγραφικής και οικονομικής της θέσης, αλλά και της ενίσχυσης, που αναγκαστικά παρέχουν στις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, τα ανωτέρω Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, λόγω της εγκληματικότητας και της υπάρχουσας έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτό      προφανώς αναγκαστικά θα μετακινηθούν, εφόσον ισχύσουν οι αποσπάσεις, εσωτερικά εντός της Γ.Α.Δ.Θ., συνάδελφοι από άλλες μάχιμες Υπηρεσίες, όπως από Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τμήματα Τροχαίας, Άμεση Δράση, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν, έστω και στοιχειωδώς, τα ανωτέρω Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης (Θεσσαλονίκης, Μυγδονίας, Αγίου Αθανασίου και Θέρμης) ή ειδάλλως θα «κλείσουν». Ποια Υπηρεσία όμως θα καλύψει αυτό το τεράστιο κενο; Ποιος θα προβαίνει σε ελέγχους αλλοδαπών, όταν οι άλλες Υπηρεσίες έχουν ως ύψιστο σκοπό να προστατέψουν τον πολίτη από κάθε άλλης μορφής εγκληματικότητα.
   Επομένως, σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή με την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο που έχουν διαλύσει οικονομικά και τις οικογένειες των συναδέλφων, αλλά ταυτόχρονα και της αναζήτησης συνεχώς τρόπων εξοικονόμησης από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μία τέτοια απόφαση στην ουσία αυξάνει κατά πολύ τα έξοδα, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον – οι αποσπάσεις γίνονται με έξοδα δημοσίου – και είναι σίγουρο ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «ημίμετρο» που δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το πολλαπλασιάζει και το μεταφέρει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι δεδομένο πως όσοι Αστυνομικοί και να υπηρετήσουν στον Έβρο, λύση πραγματική και ουσιαστική δεν πρόκειται να υπάρξει, εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το Μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να υποβαθμιστεί και άλλο η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των συμπολιτών μας και να γίνουν «μετανάστες» οι συνάδελφοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
   Σας γνωρίζουμε, ότι χρειάζεται, για το καλό όλων μας και της διασφάλισης του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών της περιοχής μας, να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των αποσπασμένων από τη Θεσσαλονίκη, λόγω των σοβαρών αναγκών που έχει και της έλλειψης 1.200 Αστυνομικών από την υπάρχουσα οργανική δύναμη και να εξευρεθούν άλλοι τρόποι θωράκισης των συνόρων μας, όπως νέες προσλήψεις, μετάβαση ενόπλων δυνάμεων κτλ. Δεν πρέπει σ’ αυτή την περίοδο να κλονιστεί η υπηρεσιακή ισορροπία των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Διαφορετικά τα αποτελέσματα, προφανώς, θα είναι τραγικά και θα υποβαθμιστεί, περισσότερο, το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.
                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ   6976518061                                                            6979972444