Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Μετανάστες στην ΕΛ.ΑΣ. για τους λαθρομετανάστες στον Έβρο.


Αγαπητοί συνάδερφοι/σες χαίρεται.

Όπως όλοι θα γνωρίζετε, σήμερα μετακινούνται από τις υπηρεσίες τους και μακριά από τα σπίτια τους, περίπου 1885 συνάδερφοι συνοριοφύλακες – αστυφύλακες προερχόμενοι από συνοριοφύλακες, καθώς και αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι. Η μετακίνηση αυτή έγινε με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Δένδια με την μορφή του κατεπείγοντος. Εμείς ως συνδικαλιστές πρέπει πάντα να στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέρφων και να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά τους δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά τους. Γι αυτό και καταφέραμε να χορηγηθεί επιπλέον επίδομα 880 ευρώ για καθένα από τους συναδέρφους που θα μετακινηθεί. Πρέπει όμως να τηρούμε υπεύθυνη στάση απέναντι σε οποιανδήποτε υπουργική απόφαση. Επειδή έγινε λόγος από διάφορα Μ.Μ.Ε. ότι Αστυνομικοί αρνούνται να μετακινηθούν και να υπηρετήσουν στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας, οφείλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψευδέστατο. Εφόσον διαταχθούμε από την υπηρεσία και κατ’ επέκταση από την επίσημη πολιτεία να μεταβούμε προκειμένου να παρέχουμε υπηρεσία στο Έλληνα πολίτη από την περιοχή εκείνη, είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε από το σύνταγμα και τους νόμους. Δεν είμαστε αστυνομικοί μόνο για την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Αριστοτέλους.

Εμείς όμως ως συνδικαλιστές και ως αστυνομικοί έχουμε αντιρρήσεις για όλο αυτό το εγχείρημα διότι γίνεται με πολύ πρόχειρο τρόπο. Κανείς από εμάς δε γνωρίζει πια θα είναι η αποστολή του εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτα με το μεταναστευτικό νόμο. Για να γίνουμε πιο σαφείς, ισχύει ότι και πριν. Δηλαδή εφόσον κάποιος λαθρομετανάστης συλληφθεί εντός της περιοχής εδαφικής κυριότητας της Ελλάδας, είμαστε υποχρεωμένοι να τον περιμαζέψουμε στα υπάρχοντα κέντρα λαθρομεταναστών, να τον περιθάλψουμε και κατόπιν αφού βεβαιώσουμε τη χώρα προέλευσή του και τα προσωπικά του στοιχεία να τον αφήσουμε ελεύθερο προκειμένου να αποχωρήσει μόνος του από την πατρίδα μας εντός 30 ημερών. Δηλαδή συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του προβλήματος! Λίγοι από αυτούς που συλλαμβάνονται αποχωρούν εθελοντικά. Τέλος, για όλους τους συναδέρφους έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και όχι σε σχολές αστυνομίας και στρατόπεδα, διότι όταν ο προσωπικός σου ελεύθερος χρόνος και οι παροχές οι οποίες προσφέρονται είναι κατάλληλες, θα έχεις και την ανάλογη απόδοση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σου.

Επίσης έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα για όλους που θα μετακινηθούν να εμβολιαστούν για την πρόληψη μολυσματικών, μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα, φυματίωση κ.λ.π.

Υ.Γ. Για όσους καλοθελητές πουν ότι τα 880 ευρώ που παίρνουμε είναι υπεραρκετά, έχουμε να τους δηλώσουμε ότι αυτά τα χρήματα τα παρέχει η Frontex και αναλογούν σε 75 ευρώ ανά ημέρα για κάθε ένστολο.

Σίσκος Γεώργιος
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ