Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Στο «μάτι του κυκλώνα» το επίδομα εξομάλυνσης …..και όχι μόνο!!!!!




Στο «μάτι του κυκλώνα» το επίδομα εξομάλυνσης …..και όχι μόνο!!!!!


Οι αστυνομικοί όχι απλά δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι από τους πρώτους που θα “πέσουν” από τη νέα επέλαση των τροϊκανών, που απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα «ισοδύναμα μέτρα» που προτείνονται.

Η ευθύνη  όμως της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας μας είναι μεγάλη, με προσωπικό που ζει και θα ζει στην απόγνωση της καθημερινής επιβίωσης ,σε συνάρτηση με τις τεράστιες περικοπές των λειτουργικών δαπανών δεν μπορεί  να διατηρηθεί  απολύτως αξιόμαχη η ΕΛ.ΑΣ και να διατηρηθεί  κλίμα ηρεμίας , αυτοσυγκέντρωσης και ηθικό στο προσωπικό .

Η ένταση που υπάρχει στο χώρο των αστυνομικών  δεν κρύβεται πλέον.
 Ακόμη και αυτό το πιο πειθαρχημένο κομμάτι και το πιο αποτελεσματικό  του κρατικού μηχανισμού έχει φθάσει στα όριά του από τον παραλογισμό και την αναποτελεσματικότητα των περικοπών που του επιβάλονται.
 Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο τι χάνουν από τη τσέπη τους οι αστυνομικοί. Αναφερόμαστε και στις τραγικές ελλείψεις μέσων που διαθέτουν πλέον για να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.


Οι κάθετες, οριζόντιες και κλιμακωτές περικοπές από τον Σεπτέμβριο η από το 2013, φαντάζουν πιο κοντά στην πραγματικότητα και οι προεκλογικές υποσχέσεις δια στόματος του Πρωθυπουργού και άλλων Κυβερνητικών παραγόντων, μάλλον θα περιοριστούν στο «εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε γιατί μας το επιβάλλει η τρόικα».


Στο «μάτι του κυκλώνα» το επίδομα εξομάλυνσης των ενστόλων (στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας).

Στην κυβέρνηση εξετάζουν την κατάργησή του από το 2013, ίσως και νωρίτερα.

 Αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν τελικώς μπορέσει η κυβέρνηση να διασώσει τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων για το 2013 - ή τυχόν αναγκαστεί να τα περικόψει και από φέτος.

Το επιχείρημα που ίσως παρουσιασθεί να θυσιαστεί χάριν των μισθών και των συντάξεων, είναι ψευδές και ανυπόστατο το «επίδομα εξομάλυνσης» θεσπίσθηκε το 2003 ως αντιστάθμισμα στην εξαίρεση των ενστόλων από το μισθολόγιο του 2003 και στον περιορισμό της ψαλίδας που δημιουργήθηκε τότε , αποτελεί βασικό κομμάτι του μισθού των αστυνομικών και επηρεάζει την σύνταξη και το εφάπαξ.

 Στην ουσία η περικοπή του εξυπηρετεί την Κυβέρνηση γιατί αντί για περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τους μισθούς μας, θα μας αφαιρέσει έως και 1 δισ. από επιδόματα και εφάπαξ!!!!!!!

Την πρόταση για κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης έθεσε πρώτο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων -επισήμως- το ΚΕΠΕ, που εκτιμά πως θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα όμως το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει πως η εξοικονόμηση για το θα ήταν τετραπλάσια εάν εφαρμοζόταν το μέτρο, γιατί δεν προσαυξάνει μόνο τον μηνιαίο μισθό 80.000 στρατιωτικών και 55.000 ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας κατά περίπου 300 ευρώ, αλλά αυξάνει και παροχές όπως το εφάπαξ -περίπου 30.000-70.000 ευρώ- που λαμβάνουν όσοι αποστρατεύονται κάθε χρόνο συμπληρώνοντας 30-35 έτη υπηρεσίας.

Επομένως η επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης –που φαίνεται να ξεχνά  τις προεκλογικές εξαγγελίες για διάσωση των ειδικών μισθολογίων και να «ρίχνει» την ευθύνη στην τρόικα - πως η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης φαντάζει ως δίκαιη και ρεαλιστική λύση για να μην περικοπεί ξανά άλλο (ή να μη… διακοπεί ξαφνικά πλήρως) η μισθοδοσία άλλων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη χάσει το επίδομα εξομάλυνσης !!!!!!

Κανείς δεν έχασε το επίδομα εξομάλυνσης , όσοι το ελάμβαναν ενσωματώθηκε στον Βασικό τους Μισθό, ας το ενσωματώσουν και σε μας ,ας πάει ο Β.Μ του Αστυφύλακα από 680 ευρώ στα 1.000 ευρώ!!!!!
Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός πως μια «ευκαιριακή» εξαίρεση μας για ένα διάστημα 4-5 μηνών και η επαναφορά των περικοπών απλο το 2013 μας βρίσκει κάθετα αντίθετους , δεν μπορεί ο αστυνομικός να ζει υπό καθεστώς  «ομηρίας», θέλουμε οριστική διευθέτηση του μισθολογίου μας στην βάση της προεκλογικής δέσμευσης και της άτυπης «κοινωνικής συμφωνίας» που συνάφθηκε από την δέσμευση αυτή.

Η αναγκαιότητα εξεύρεσης των «ισοδυνάμων μέτρων» , μπορεί άνετα να εξασφαλιστεί προχωρώντας σε μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με: 1.Καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
2.Απαλλαγής από τα πάρεργα.
3.Εξορθολισμό των άσκοπων μετακινήσεων αστυνομικών δυνάμεων.
4.Αξιοποίηση των κατασχεθέντων οχημάτων και υλικών.
5.Δημιουργία εσόδων από τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε τρίτους (χρηματαποστολές και συνοδείες).
6.Θέσπιση εσόδων από την έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών από της ΕΛ.ΑΣ.
7.Έσοδα από τις τροχαίες παραβάσεις.

Α.Σ.Π.Α