Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καταγγελία της Ε.Α.Υ.Θ. για οφειλόμενα ρεπό σε πολλές υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ.


Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2013
-ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   24/04/2013
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:  67/2013   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ένωση  γνωστοποιεί – υπενθυμίζει - καταγγέλλει ότι, δυστυχώς, σε πολλές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης καταγράφονται δεκάδες  ή και εκατοντάδες οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις για το προσωπικό, που σε μία Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ξεπέρασαν και τις 1.000.
Η ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 394/2001, αλλά και της υπ’ αριθ. 7010/5/116 από 29/09/2010 διαταγής του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι δεσμευτικές για τον κάθε Αστυνομικό, ιδιαίτερα για τους Διοικητές και Διευθυντές Αξιωματικούς όλων των Υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα στα ανωτέρω τονίζεται ότι α) η ημερήσια ανάπαυση χορηγείται εντός συγκεκριμένου και χρονικά περιορισμένου χρονικού πλαισίου, β) η διοίκηση υποχρεούται να μεριμνά  ώστε αυτές να χορηγούνται, ανάλογα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες και μέσα στο αυστηρά καθοριζόμενο χρονικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη, όταν αυτό είναι εφικτό, και τις προτιμήσεις των δικαιούχων και γ) ότι η μη χορήγηση των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στο αυστηρά καθοριζόμενο χρονικό πλαίσιο, αντίκειται ευθέως στο Π.Δ. 394/2001 και αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου.
Εμείς, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, καταγγέλλουμε επίσημα ότι σε πολλές Υπηρεσίες δεν τηρούνται τα ανωτέρω και κατά συνέπεια, σύμφωνα και με τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου Π.Δ. 120/2008, θα πρέπει, υποχρεωτικά, η φυσική ηγεσία της Θεσσαλονίκης να προβεί στον απαραίτητο πειθαρχικό έλεγχο, που υπενθυμίζουμε ότι ασκείται αυτεπάγγελτα.
Δεν γίνεται και δεν συνάδει με τη λογική και με τις αρχές της χρηστής διοίκησης στη σημερινή εποχή της κρίσης και των μειώσεων των αποδοχών μας από την μία, να αυξάνονται οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, από την άλλη. Οι αρμόδιοι Αξιωματικοί που ασκούν τη διοίκηση των Υπηρεσιών, χρειάζεται αναγκαστικά να προσαρμόσουν τη διάταξη της κάθε υπηρεσίας, στα πλαίσια της υπάρχουσας παρούσας δύναμης. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό, πλέον δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να προβάλλεται σε μόνιμη βάση.
Η Ένωση ενημερώνει ότι πέραν του πειθαρχικού παραπτώματος, σε περίπτωση οφειλόμενων ρεπό, τίθενται και ζητήματα όπως της αγωγής αποζημίωσης για ηθική βλάβη στα αρμόδια Διοικητικά ή και ενδεχομένως στα Αστικά Δικαστήρια σε περίπτωση αδικοπραξίας, σε βάρος του Δημοσίου ή του Προϊσταμένου της κάθε Υπηρεσίας, αντίστοιχα.
Το θέμα παρακολουθείται από το Διοικητικό Συμβούλιο με ομάδες εργασίας, οι οποίες καταγράφουν τις χρωστούμενες ημερήσιες αναπαύσεις των μελών μας και επίκειται η οργάνωση με τους νομικούς συμβούλους μας, υποβολής μαζικών αγωγών – προσφυγών, σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το σοβαρό αυτό εργασιακό πρόβλημα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ               ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

http://www.eayth.gr