Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τα νέα του ΤΕΑΠΑΣΑ - Ενημέρωση για τα οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα


Τρίτη, 30 Απρίλιος 2013
--Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια τη μόνιμη και πολύ ενδιαφέρουσα στήλη ενημέρωσης της έκδοσης ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ της ΠΟΑΣΥ την οποία επιμελείται ο Αντιπρόεδρος επί των Οικονομικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης που είναι και μέλος του Δ.Σ.του ΤΕΑΠΑΣΑ.

ΔΑΝΕΙΑ ΤΠΥΑΠ:
Εγκρίθηκε η χορήγηση των δανείων σε 78 μετόχους του ΤΠΥΑΠ, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν από τον Ιούλιο του 2012 και αναμένεται έως τα μέσα Μαΐου να τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα.
ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΑΕΧ: 
Η έλλειψη ρευστού στο ΤΕΑΧ (παρά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του έτους) στοιβάζουν από τον Ιούλιο του 2012 τις αιτήσεις για δάνεια, που ανέρχονται πλέον στις 348 αιτήσεις. Μετά τις έντονες και διαρκείς παρεμβάσεις της ΠΟΑΣΥ βρέθηκε η λύση της μεταφοράς των αιτήσεων στον ΤΠΑΣ ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους αιτούντες. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν όσοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα να υποβάλλουν νέα αίτηση και χρεωστικό ομόλογο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε 81 μετόχους που επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας στους οποίους θα καταβληθούν τα χρήματα αμέσως μετά το Πάσχα, όπως εκτιμά ο Δ/ντης Παροχών του Ταμείου. Για τους υπόλοιπους μετόχους η εκταμίευση θα γίνει το επόμενο δίμηνο του έτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Εγκρίθηκε ομόφωνα η αναγκαία από τον νόμο επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών των Τομέων Πρόνοιας, στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών. Η επικαιροποίηση είναι αναγκαία ώστε να είναι σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. για διόρθωση των ποσοστιαίων μειώσεων που επεβλήθησαν με τον Ν.4093/2012. Η παράδοση της αναμένεται έως τα μέσα Μαΐου, με μεγάλα όμως ερωτηματικά κατά πόσον η Υπουργική Απόφαση που θα επικυρώσει την όποια απόφαση του Ταμείου, θα ισχύσει και για όσους αναμένουν να τους καταβληθεί το εφάπαξ (συνταξιοδότηση πριν την ισχύ του Νόμου μεταφοράς αρμοδιοτήτων ΤΕΑΠΑΣΑ από το ΥΕΚΑ στο ΥΔΤΠΠ) αλλά και για το νομικό της σκέλος, εάν δηλαδή θα υπερισχύσει του Ν.4093/2012. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης είναι και η απόφαση παράτασης στην χορήγηση του εφάπαξ κατά 6 μήνες στον ΤΠΥΑΠ, για τον οποίο υπάρχει ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 ,η αναστολή χορήγησης εφάπαξ καθώς εάν αυτά είχαν χορηγηθεί θα είχαν καταβληθεί τα χρήματα με την ποσοστιαία μείωση 45,49% και χωρίς να είναι εφικτή η χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ σε περίπτωση μείωσης του προαναφερόμενου ποσοστού.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Υ.Α. ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΠΑΣ: 
Στις 17 Μαΐου 2013 εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η αίτηση της ΠΟΑΣΥ για την αντισυνταγματικότητα της Υπουργικής Απόφασης που επικύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου με την οποία καθορίστηκε ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για τη λήψη του εφάπαξ βοηθήματος τα 31 έτη πραγματικής ασφάλισης στο ΤΠΑΣ (ασφαλισμένοι στην πρώην ΕΧ). Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι η απόφαση του Ταμείου να μειώσει τον χρόνο από τα 31 έτη στα 30 έτη δεν έχει ακόμα επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση ώστε να ισχύει. Προβληματισμό όμως δημιουργεί η σκέψη της Διοίκησης να εισάγει εξαιρέσεις και να μειώσει τον χρόνο αναμονής για όλους στα έξι (6) έτη και στα τρία (3) για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους από την έξοδο τους από τη Σχολή Χωροφυλάκων ή από την ημερομηνία εισόδου στη Σχολή Ενωμοταρχών. Αυτονόητη όμως είναι η εισαγωγή εξαίρεσης και άμεσης χορήγησης του εφάπαξ σε περιπτώσεις σοβαρής και αποδεδειγμένης ασθένειας μετόχου ή μελών της οικογένειας του.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΗΣ: 
Αν και έχει περάσει σχεδόν χρόνος από τον Νόμο που δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ο χρόνος της φοίτησης στη Σχολή Χωροφυλάκων (προ του έτους 1995) εντούτοις ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση προσδιορισμού της ασφαλιστικής εισφοράς, οπότε αιτήσεις συναδέλφων μας στοιβάζονται στο αρμόδιο τμήμα του ΤΕΑΠΑΣΑ.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ν.826/78:
Συνεχίζεται η σωρεία υποβολής αιτήσεων συναδέλφων που ευρίσκονται και σε οικονομική ένδεια και με σοβαρούς λόγους υγείας προκειμένου να λάβουν το προβλεπόμενο από το καταστατικό εφάπαξ βοήθημα για όσους είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της πρώην Χωροφυλακής. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ένδεια και η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης.

ΕΠΟΠΤΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΑΠΑΣΑ: 
Αναγκαία και επιβεβλημένη η δημιουργία εποπτικής Δ/νσης, στο πρότυπο του ΥΕΚΑ, στον Οργανισμό μας για το φιλτράρισμα και την σύνταξη των Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται, είτε στο Αρχηγείο είτε σε απευθείας σύνδεση με τον Υπουργό.

ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ:
Παραμένει σε εκκρεμότητα η απάντηση - γνωμοδότηση από το ΥΕΚΑ που ζήτησε η Δ/νση Παροχών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά πόσον η χορήγηση των επικουρικών και του εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση και πριν τη συμπλήρωση του πέναλτι που επιβάλλει ο Ν.3865/2010 είναι σύννομη. Κατά την άποψη μας προέτρεξε η Διοίκηση να προκαλέσει τέτοια γνωμάτευση, εμπλέκοντας τον συνυπολογισμό της μάχιμης πενταετίας.

Επιμέλεια:Αντώνης Ζαχαριουδάκης Μέλος του Δ.Σ.του ΤΕΑΠΑΣΑ

Αναδημοσίευση απο το τεύχος 73 του περιοδικού της ΠΟΑΣΥ ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ