Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΧΙΜΟΣ ΜΟΝΟΝ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ !

Θεσσαλονίκη: Μάχιμος μόνον 1 στους 4 αστυνομικούς!
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Στη Βόρεια Ελλάδα οι περισσότερες περιπολίες έχουν γίνει... πεζές, καθώς τα περιπολικά δεν επαρκούν


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Κατασπατάληση δύναμης, υπέρογκα ποσά σε ενοίκια και υπηρεσίες που «καρκινοβατούν» είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους τέσσερις αστυνομικούς συμμετέχει σε περιπολίες και μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι φυλάνε κτίρια, προξενεία, εκτελούν υπηρεσίες γραφείου ή επιδίδουν... έγγραφα και όλα αυτά τη στιγμή που το έγκλημα παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις και ο πολίτης αισθάνεται πιο ανασφαλής από ποτέ.
Οπως τονίστηκε χτες στο 21ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ είναι πλέον περισσότερο από αναγκαία για να λειτουργήσει η Αστυνομία. Παράλληλα, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες θα αναγκαστούν πολύ σύντομα «να κατεβάσουν ρολά», εάν συνεχιστούν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν σήμερα περίπου 4.300 αστυνομικοί, από τους οποίους υπολογίζεται ότι μόνον οι 1.000 βρίσκονται σε 24ωρη βάση στο δρόμο. Πρόκειται για άτομα της ομάδας «ΔΙΑΣ», για τις περιπολίες των «Ζ», για μέτρα των ΜΑΤ, για τις περιπολίες και τους ελέγχους της Ασφάλειας ή άλλων υπηρεσιών, καθώς και για τη δύναμη της Τροχαίας που διευκολύνει την κυκλοφορία ή πραγματοποιεί ελέγχους σε οδηγούς.
«Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Μόνον ένας στους τέσσερις είναι σε περιπολίες και μέτρα. Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται; Γι' αυτό κρίνεται αναγκαία η αναδιάρθρωση. Πρέπει να μειώσουμε τουλάχιστον στο μισό τα αστυνομικά τμήματα και κατά συνέπεια και τα κτίρια, για να εξοικονομήσουμε προσωπικό. Ο αστυνομικός πρέπει να βγει στο δρόμο και όχι να χάνεται η δύναμη στα γραφεία», εξηγεί χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΛΑΣ.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, στο νομό Θεσσαλονίκης 17 από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται αστυνομικά τμήματα, όπως της Αναλήψεως, της Ανω Πόλης, της Καλαμαριάς και της πλατείας Δημοκρατίας, νοικιάζονται από ιδιώτες, άλλα επτά είναι με παραχωρητήρια από άλλους φορείς, ενώ μόλις έντεκα ανήκουν στην ΕΛΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το κτίριο όπου στεγάζονται τα ΜΑΤ έχει ενοίκιο 4.000 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χτες στο συνέδριο, η Ελληνική Αστυνομία δίνει περισσότερα από 20.000.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια σε όλη τη χώρα.
 
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι σύντομα πολλές υπηρεσίες θα παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, λόγω των μειώσεων στις λειτουργικές δαπάνες. Οπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΟΑΣΥ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη λειτουργία περίπου του... 80% του συνόλου των οχημάτων της ΕΛΑΣ, τα οποία κινούνται έχοντας καταγράψει τεράστιο αριθμό χιλιομέτρων, ενώ δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα σέρβις.
Εκατοντάδες οχήματα έχουν ήδη ακινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε πολλές υπηρεσίες οι περισσότερες περιπολίες έχουν γίνει... πεζές, καθώς τα περιπολικά δεν επαρκούν. Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και εξαιτίας των μειώσεων στις ποσότητες καυσίμων για τα οχήματα, αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε ορισμένες υπηρεσίες έχει παρατηρηθεί πρόβλημα και με τη σίτιση των κρατουμένων. «Είναι απελπιστική η κατάσταση. Η Αστυνομία δεν αντέχει άλλες περικοπές. Φοβόμαστε ότι οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να κατεβάζουν ρολά λόγω των ελλείψεων», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος.
Προτάσεις αναδιάρθρωσης
Στο συνέδριο παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ και ο εγκληματολόγος Γιώργος Παπακωνσταντής, δρ Πολιτικών Ασφάλειας του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των περιπολιών με καλύτερη οργάνωση. Συγκεκριμένα, προτείνει τη συνένωση σε μία όλων των ειδικών ομάδων αστυνόμευσης, όπως «ΔΙΑΣ», «Ζ», «ΟΠΚΕ» και «ΔΕΛΤΑ», ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το προσωπικό και να καλύπτονται οι ανάγκες.
Παράλληλα, προτείνει την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα και τη δημιουργία αστυνομικών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών με πολύ μικρή δύναμη. Επίσης, θεωρεί σκόπιμη την αναδιαμόρφωση του βαθμολογίου των αστυνομικών, καθώς σήμερα υπάρχουν 15 βαθμοί στην ιεραρχία, με συνέπεια μεγάλο οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος.
Ακόμη, ο ίδιος προτείνει οι αστυνομικοί που εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις να φοιτούν και σε σχολή Επιστημών Ασφάλειας για τέσσερα χρόνια, χωρίς να θεωρείται ότι έχουν προσληφθεί. Στη συνέχεια, να προσλαμβάνονται με διαδικασία ΑΣΕΠ στην ΕΛΑΣ ή τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ όσοι δεν απορροφηθούν στο Δημόσιο μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ως προσωπικό ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας.