Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΣΤΕΓΗ Η ΕΛ.ΑΣ.


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
«Χρυσοπληρώνει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 17 κτίρια στη Θεσσαλονίκη στα οποία στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες, τη στιγμή, μάλιστα, που κάποια από αυτά δεν πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και ενώ αρκετά από αυτά θα έπρεπε ήδη να έχουν καταργηθεί στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένα τεράστιο αστυνομικό μέγαρο στην οδό
Μοναστηρίου, ωστόσο το υπουργείο πληρώνει, μεταξύ άλλων, και 1.500 ευρώ το μήνα για χώρο όπου στεγάζεται το... Τμήμα Μουσικής Αστυνομίας. Συνολικά, για 17 υπηρεσίες η Πολιτεία καταβάλλει κάθε μήνα 125.500 ευρώ, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο και αυτό μόνο σε μία πόλη.
Κάποιες από τις υπηρεσίες στεγάζονται σε μονοκατοικίες ή διαμερίσματα πολυκατοικιών με κρατητήρια σε άθλια κατάσταση. Παράλληλα, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες έχουν εκφράσει παράπονα όσον αφορά τις μειώσεις κατά 20% των ενοικίων που ζητά το υπουργείο, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αστυνομικού Τμήματος Πανοράματος όπου ήδη έχει γίνει αγωγή για έξωση. Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα λήγουν κάποια από τα παραχωρητήρια συμβόλαια με τα οποία ορισμένοι δήμοι έχουν παραχωρήσει κτίρια σε αστυνομικές υπηρεσίες και κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά πότε και εάν θα ανανεωθούν.
Τα ενοίκια της... ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβότερο ενοίκιο καταβάλλεται από την Πολιτεία για το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΔΑΕΘ) στην οδό Κατσιμίδη και το οποίο φτάνει τις 27.000 ευρώ το μήνα, ενώ ακολουθεί το Μεταγωγών με 25.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, για την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στην οδό Μοναστηρίου το υπουργείο πληρώνει 4.200 ευρώ, για τις αποθήκες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Ιωνίας 3.800 ευρώ, για το Τμήμα Μουσικής Αστυνομίας 1.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Αναλήψεως 3.800 ευρώ και για το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Πόλης 5.300 ευρώ.
Ακόμη, καταβάλλει για το Τμήμα Νεάπολης 1.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς 2.500 ευρώ, για το Τμήμα Χαριλάου 8.300 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας 12.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων 6.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Συκεών 2.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Σταυρούπολης 1.700 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος 1.900 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου 2.500 ευρώ, για το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Μενεμένης 6.000 ευρώ και για το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου 9.000 ευρώ.
Σε κτίρια του Δημοσίου
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι με παραχωρητήρια, σε κτίσματα δήμων, είναι τα Τμήματα Ιωνίας, Πολίχνης, Πυλαίας, Αγίου Γεωργίου, Νέας Μηχανιώνας και Ωραιοκάστρου. Ωστόσο, αρκετά από τα συμβόλαια αυτά λήγουν σύντομα και κανείς δεν ξέρει εάν θα ανανεωθούν ξανά. Επίσης, σε διαμερίσματα του Δημοσίου στεγάζονται τα Αστυνομικά Τμήματα Ευόσμου, Τούμπας, Απολλωνίας, Ασσήρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Σοχού και Χαλάστρας. Από την πλευρά τους, αστυνομικοί ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο «Καλλικράτης» στην ΕΛΑΣ, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών τμημάτων και ακολούθως και τα κτίρια για να εξοικονομηθεί προσωπικό, αλλά και χρήματα, τα οποία μπορούν να δοθούν για αγορά εξοπλισμού.
«Ως συνδικαλιστές μάς ενδιαφέρει τα κτίρια στα οποία στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες να είναι κατάλληλα και να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Όπως π.χ. να έχουν υπόγεια πάρκινγκ για περιπολικά και δίκυκλα, ώστε να μη σταθμεύουν σε εξωτερικούς χώρους και γίνονται στόχος αγνώστων και φυσικά να έχουν κρατητήρια που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό και όχι δωμάτια διαμερισμάτων που απλώς χωρίστηκαν σε κελιά για να ικανοποιηθούν κάποιες ανάγκες. Οι αστυνομικές υπηρεσίες πρέπει να είναι ασφαλείς τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες που τα επισκέπτονται για τις δουλειές τους. Εμείς υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, που προβλέπει περιορισμό των αστυνομικών τμημάτων», εξηγεί ο Γιώργος Χατζηιωάννου, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΠΟΑΣΥ και μέλος της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της EUROCOP και της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.