Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

-ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΜΑΣ -

  -ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΜΑΣ -
 
Επειδή ακόμη υπάρχουν απορίες συναδέλφων σχετικά με το ισχύει στα συνταξιοδοτικά μας και πολλές φορές συνάδελφοι υπέβαλαν  αίτηση απόλυσης από το Σώμα χωρίς να έχουν πλήρως και αναλυτικά  ενημερωθεί από τις αρμόδιες συνταξιοδοτικές  υπηρεσίες του Αρχηγείου μας η από τον Νομικό σύμβουλο της Ένωσης που είναι εγγεγραμμένοι ,παραθέτω τα  κυριότερα σημεία του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού μας :


1. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και 31-12-2010 δεν θίγονται ακόμη και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία και μετά την 1-1-2015.

2. Αυξάνονται σταδιακά από 1-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας των ένστολων που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος οι οποίοι συμπληρώνουν από 1-1-2011 και μετά 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:

-το έτος 2011 απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας

- το έτος 2012 απαιτούνται 27 ½ έτη- το έτος 2013 απαιτούνται 29 έτη

- το έτος 2014 απαιτούνται 30 ½

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 ο τρόπος υπολογισμού σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του Νόμου αυτού.

Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ου έτους της ηλικίας τους, είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

3. Για τους τρίτεκνους το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δυο γονείς από το 2011 (απόφαση για εξίσωση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) ήτοι:

- Όσοι ένστολοι – στρατιωτικοί (γυναίκες) με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ ασφάλισης μέχρι την 31-12-2010 εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία, ήτοι ακόμα και μετά την 1-1-2011.

- Όσοι και όσες ένστολοι – στρατιωτικοί συμπληρώσουν την 20ετία:

 α) το 2011 για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί)

β) Το 2012 για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ ασφάλισης (όποτε ο χρόνος συμπληρωθεί)

γ) Το 2013 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί)

δ) Το 2014 και μετά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα έχουν ίδια γενική συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς ένστολους – στρατιωτικούς.

4.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

Α) Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής υπηρεσίας του Δημοσίου.

Β) Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο (ειδικές κατηγορίες)σύμφωνα νε τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ. 169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.

Γ) Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης αφορά μόνο όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1-1-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία αυτής.

5. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

Α) προσμετράτε τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης

 Β) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής

 Γ) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά για την κύρια σύνταξη) ήτοι εισφορά εξαγοράς = (συντάξιμες αποδοχές)χ 6,67% χ μήνες (που θα αναγνωριστούν)

 6. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010 ορίζεται ότι προκειμένου για τα στελέχη των ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους ασφαλισμένους εισφορών ποσοστό 20% επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.

 Β) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995, υπό τη προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του Νόμου αυτού (21-7-2010) συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 1-1-2015 και μετά.

 Ο χρόνος αυτός (3 έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων (40 έτη).

Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,-       

  Η βιασύνη και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι, ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα πριν υποβάλλεται την αίτηση παραίτησης.

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας ΕUROCOP
Μέλος Α.Σ.Π.Α