Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε λόγω των δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες τόσο λόγω της μείωσης των δαπανών λειτουργίας ,όσο και λόγω της αυξημένης ανάγκης παρουσίας της (σημαίνει αύξηση του λειτουργικού της κόστους)  είναι επιβεβλημένη ανάγκη η θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών πόρων – εσόδων υπέρ της ανάγκης αντιμετώπισης των λειτουργικών δαπανών της ΕΛ.ΑΣ.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν οι προσθήκες στον Νόμο
 3839/2011 «Σύσταση γραφείου αυθαιρεσίας αστυνομικών», όπου προβλέπεται η χρήση των κατασχεμένων οχημάτων, πλωτών και εναέριων μέσων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και η καταβολή αποζημίωσης από ιδιώτες που θα χρησιμοποιούν την Αστυνομία σε διάφορες δραστηριότητες τους. Πράγματι οι ρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπισθούν μερικώς  οι άμεσες ανάγκες, όμως δεν επαρκούν παρά να καλύψουν ένα μικρό μέρος του τεράστιου λειτουργικού κόστους της ΕΛ.ΑΣ.
Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθούν έσοδα υπέρ του λειτουργικού της κόστους από κάθε είδους «διοικητική πράξη» που εφαρμόζει η Αστυνομία , από τις καταδικαστικές αποφάσεις, από τις κλήσεις – πρόστιμα Τροχαίας, από τα παράβολα για τις μηνύσεις, από την έκδοση πιστοποιητικών, διαβατηρίων, ταυτοτήτων ,αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων κ.α.
Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπισθούν τα σημερινά προβλήματα που καθημερινά έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τόσο σε υλικοτεχνικά μέσα, καύσιμα, αναλώσιμα, όσο και σε δημιουργία συγχρόνων κτηριακών  υποδομών.  

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας EUROCOP
Μέλος  Α.Σ.Π.Α