Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Στάβλοι ψυχών τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων


Κυριακή, 13 Ιανουάριος 2013
-Σε «στάβλους» ανθρώπινων ψυχών, στους οποίους στοιβάζονται για μέρες περισσότεροι φυλακισμένοι από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν, χωρίς να υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, έχουν μετατραπεί πολλά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σκληροί ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άτομα που συνελήφθησαν για μικροπαραβάσεις και όλοι μαζί διαβιούν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, όπου οι όποιες μολυσματικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν «εν ριπή οφθαλμού». 
Μάλιστα, σε κάποια από τα κρατητήρια έχουν χαλάσει τα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να κρατούν τις πόρτες κλειστές με...χειροπέδες, για αποφυγή αποδράσεων. Αν και τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κατασκευαστεί για να παραμένουν σ' αυτά μόνο για λίγες ώρες οι συλληφθέντες, αναγκαστικά πλέον χρησιμοποιούνται ως φυλακές, αφού οι υπάρχουσες έχουν υπερκορεστεί από τον τεράστιο αριθμό κρατουμένων.

Περισσότεροι από 700 κρατούμενοι σε όλη την Ελλάδα
Περισσότεροι από 700 ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στα μικρά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα του Συνήγορου του Πολίτη, Ευτύχη Φυτράκη. "Τα εν λόγω κρατητήρια προορίζονται για την κράτηση λίγων ατόμων, για πολύ μικρά διαστήματα και ως εκ τούτου δεν εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Δεν είναι δυνατό σε τόσο μικρούς χώρους τόσοι κρατούμενοι"! τόνισε ο κ. Φυτράκης στο Radio1d.gr.

Από  αυτή την κατάσταση εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των αστυνομικών και των κρατούμενων αντίστοιχα και σε πολλές περιπτώσεις είναι πλημμελείς ακόμη και οι συνθήκες ασφάλειας. 
 

http://newssalonika.blogspot.gr