Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αποδίδονται ή όχι στο ΤΕΑΠΑΣΑ


Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013
-Μετά από σχετική Ερώτηση στη Βουλή Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Στη Βουλή απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης όλα τα στοιχεία για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν καθόλου ή δεν καταβάλλουν «κανονικά» τον θεσπισμένο κοινωνικό πόρο 10% από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους αγώνες που μεταδίδουν.

Οι βουλευτές είχαν επισημάνει, σε ερώτησή τους προς το υπουργείο, ότι δεν αποδίδεται στο ΤΕΑΠΑΣΑ το 10% των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αθλητικών Σωματείων και Τμημάτων Αμειβόμενων Αθλητών και Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών για τη μετάδοση αγώνων και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, καθώς και από τα αντίστοιχα δικαιώματα των Αθλητικών Οργανισμών που διοργανώνουν Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Αγώνες, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με την ερώτηση τους, οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν και για τον κοινωνικό πόρο 5% του αντιτίμου του εισιτηρίου των αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφέρισης, σημειώνοντας ότι και οι δύο αυτοί πόροι έχουν θεσπιστεί ως αποζημίωση για το αστυνομικό προσωπικό, που έχει ως πρόσθετη απασχόληση τη λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας στους αγώνες. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τα στοιχεία επισημαίνοντας τις μειώσεις των εισοδημάτων των αστυνομικών μετά την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, την αύξηση του χρόνου απονομής του εφάπαξ και την επικείμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Με έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 7 Ιανουαρίου και αναφορικά με την είσπραξη του θεσπισμένου κοινωνικού πόρου 10%, γίνονται γνωστά τα εξής:

1.Κανονική απόδοση υλοποιείται από την εταιρεία «FORTHNET (NOVA)», η οποία τηρεί απαρεγκλίτως την κείμενη νομοθεσία.
2.Το ίδιο ισχύει και για την «ΕΡΤ Α.Ε.». Όμως, η εν λόγω εταιρεία δεν συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία κατά το μέρος που αφορά την μετάδοση αγώνων CHAMPION LEAGUE.
3.Κανονική απόδοση έχει υλοποιηθεί από την εταιρεία «ANTENNA TV A.E.», εξαιρουμένης της απόδοσης για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το κύπελλο EUROPA LEAGUE, τους οποίους διοργανώνει η UEFA.
4.Η εταιρεία «ΟΤΕ ΤV» εξυπηρετείται, διαχειριστικά, από τις εταιρείες:
• «PROMOSPORT MARKETING & CONSULTING A.E.», η οποία απέδωσε κατόπιν παρεμβάσεων του Ταμείου, τις οφειλές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με καθυστέρηση. Στην εταιρεία έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο για μη έγκαιρη διαβίβαση στο Ταμείο των προβλεπομένων Συμβάσεων, ενώ εκκρεμεί η εξέταση Αιτήσεως Θεραπείας της από το Δ.Σ. του Ταμείου.
• Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας «FOOTBALL LEAGUE», η οποία απέδωσε με καθυστέρηση τον προβλεπόμενο κοινωνικό πόρο και της υπεβλήθησαν προς τούτο τόκοι υπερημερίας, ενώ κατατέθηκε εκ μέρους της Αίτηση Θεραπείας, η οποία ευρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης από το Δ.Σ. του Ταμείου
• Κοινοπραξία «ASSET OGILVY-TAF», η οποία αποδίδει κανονικά τον προβλεπόμενο πόρο του Ταμείου.
• Η εταιρεία «ΟΤΕ» μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών, χωρίς να έχει αποδώσει στο Ταμείο τον εν λόγω πόρο, ούτε να έχει αποστείλει την σχετική Σύμβαση, χωρίς να κατονομάζει τον ενδιάμεσο υπέρ αυτής ενεργούντα.

5.Η εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.», με τη διακριτική ονομασία «MEGA CHANNEL», απέδωσε, με καθυστέρηση 4 ετών περίπου, το οφειλόμενο Κεφάλαιο, ήτοι (675.000 ευρώ), ενώ επιβλήθηκε σε βάρος της Διοικητικό Πρόστιμο ύψους 1.417.500 ευρώ, για καθυστερημένη διαβίβαση στο Ταμείο των προβλεπομένων από τον νόμο Συμβάσεων και καθυστέρηση απόδοσης του οφειλομένου Κεφαλαίου.


Ο υπουργός Εργασίας διαβίβασε στη Βουλή και τους πίνακες με τα χρηματικά ποσά των κοινωνικών πόρων τηλεοπτικών δικαιωμάτων που οφείλονται στο ΤΕΑΠΑΣΑ έως το έτος 2011 αλλά και με τα ποσά που έχουν αποδοθεί. Ειδικότερα για τα οφειλόμενα ποσά αναφέρεται ότι:

• Για την ΕΡΤ ΑΕ, δεν προκύπτουν χρηματικά ποσά για την κατηγορία του CHAMPION LEAGUE, λόγω άρνησης ενημέρωσης.

• Για τον ΑΝΤΕΝΝΑ TV A.E., δεν προκύπτουν χρηματικά ποσά για την κατηγορία του EUROPA LEAGUE, τους οποίους διοργανώνει η UEFA.

• Από την PROMOSPORT MARKETING & CONSULTING A.E. οφείλεται διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

• Από την FOOTBALL LEAGUE οφείλεται κεφάλαιο 23.289,26 ευρώ.

• Από την ΟΤΕ δεν προκύπτουν χρηματικά ποσά λόγω άρνησης ενημέρωσης

• Από την ΤΗΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., οφειλόμενο διοικητικό πρόστιμο 742.500 ευρώ.

Καταγγελία στο ΣΔΟΕ και στον εισαγγελέα

Για τη μη συμμόρφωση των οφειλετών, το ΤΕΑΠΑΣΑ έχει προβεί στην ενημέρωση των Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, το ΣΔΟΕ, της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Αναφορικά με τον κοινωνικό πόρο 5%, στο έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνεται ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ παρακολουθεί αδιαλείπτως την κανονικότητα απόδοσης του θεσπισμένου αυτού κοινωνικού πόρου, κάνοντας δραστικές παρεμβάσεις προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την είσπραξή του, χωρίς να παρατηρούνται ουσιώδεις παραλείψεις, πλην των αγώνων πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφέρισης, αφού στους εν λόγω αγώνες δεν εφαρμόζεται η σφράγιση εισιτηρίων, αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα κρίνονται ως απειροελάχιστα.