Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει διαδικασία των μετακινήσεων στον Έβρο


Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καταγγέλλει τη διαδικασία αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης με τη δαπανηρή μέθοδο – διαδικασία των μετακινήσεων – αποσπάσεων εκατοντάδων αστυνομικών από Αστυνομικές Δ/νσεις Νομών της Βόρειας Ελλάδας και από τη Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης στον Έβρο. Ταυτόχρονα ήδη επιβαρύνονται οι περιοχές από τις οποίες μετακινούνται οι συνάδελφοι, αφού όλες σχεδόν οι Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψανδρίας και αύξησης της εγκληματικότητας, που σίγουρα με αυτές τις αποσπάσεις, δυστυχώς υποβαθμίζεται περισσότερο η απόδοση αυτών των Υπηρεσιών, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.
Χρειάζεται, άμεσα, να ληφθούν θαρραλέες και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το πρόβλημα δεν λύνεται, δυστυχώς, με μετακινήσεις αστυνομικών και με μετακίνηση του ζητήματος σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Εξάλλου, θα θέλαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά ταυτόχρονα και ως απλοί πολίτες να θέσουμε κάποια απλά ερωτήματα στην πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνική Αστυνομίας:
Α) Πόσο είναι το κόστος στο δημόσιο αυτών των αποσπάσεων και τι ακριβώς επιβάρυνση δημιουργείται στα δημόσια έξοδα;  

Β) Η διαταγή για τις νέες αποσπάσεις, γιατί εκδόθηκε την 24/12/2012 παραμονή Χριστουγέννων και δεν είχε ληφθεί μέριμνα, αφού οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι οι προηγούμενες διαταγές όριζαν την ημερομηνία επιστροφής των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί στην προηγούμενη περίοδο, ώστε να αποσταλεί πολύ πιο νωρίτερα, έστω αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι συνάδελφοι σε οικογενειακό, προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο;
Γ) Είναι μόνο ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν στο εσωτερικό η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι ελλείψεις είναι τεράστιες, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, η φύλαξη των συνόρων; Γιατί δεν ενεργοποιούνται περισσότερο και οι Ένοπλες Δυνάμεις;
Δ) Η ερμηνεία του νόμου για τις αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού (άρθρο 19 Π.Δ. 100/2003) είναι ότι αυτές διατάσσονται για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Είναι δυνατόν να αποσπούνται χιλιάδες αστυνομικοί, για χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αλήθεια όμως, τι θα γίνει, μετά από κάποιο διάστημα; Θα συνεχίζονται οι αποσπάσεις, θα αλλάξει η νομοθεσία, τι ακριβώς θα γίνει, δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει.
Ε) Μήπως, επειδή το εισόδημα των αστυνομικών έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι υποχρεώσεις όλων έχουν πολλαπλασιαστεί, λόγω και της κρίσης και επειδή το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών είναι πολύ μεγάλο, θα έπρεπε για όσους δεν επιθυμούσαν να μετακινηθούν, να μειωθεί η διάρκεια των αποσπάσεων;
Επειδή τα ερωτηματικά είναι πολλά, απαιτούμε όπως οι Ηγεσία, με υπεύθυνο τρόπο να μας απαντήσει, προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                    ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
http://www.eayth.gr