Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συναντήσεις Π.Ο.ΑΞΙ.Α. - Π.Ο.ΑΣ.Υ. με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. σχετικά με το θέμα του εφαπαξ


Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2013

-
Συναντήσεις εκπροσώπων Π.Ο.ΑΞΙ.Α. - Π.Ο.ΑΣ.Υ. με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο ΒΕΝΙΖΕΛΟ και τον Γραμματέα της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ σχετικά με το θέμα του εφαπαξ

Με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο ΒΕΝΙΖΕΛΟ και τους πρώην Υπουργούς κ. Φίλιππο ΣΑΧΙΝΙΔΗ και Γιώργο ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ, καθώς και με τον Γραμματέα της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Γιάννη ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και τον Βουλευτή κ. Ιωάννη ΠΑΝΟΥΣΗ συναντήθηκαν χθες 23-01-2013, διαδοχικά, τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών μας προκειμένου να εκφράσουμε την ανησυχία και την αντίθεσή μας στο νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος ως γνωστόν σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση εφαρμόζεται από την 01-01-2014, αλλά με αδιευκρίνιστο το χρονικό διάστημα για το οποίο θα τύχει εφαρμογής. Η αβεβαιότητα αυτή οδηγεί σε μια ενδεχόμενη μαζική και βίαιη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας που έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα με αντικειμενική αδυναμία απόδοσης των δικαιουμένων εφάπαξ.

Στις διαδοχικές αυτές συναντήσεις εκφράσαμε την αντίθεση μας στην αυθαίρετη ποσοστιαία μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων που επιβλήθηκε στους Τομείς Πρόνοιας των Αστυνομικών, βάσει μιας οικονομοτεχνικής μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία όπως αναγνωρίζεται πλέον από όλους, δεν έλαβε υπόψιν της το σύνολο των τακτικών και έκτακτων ασφαλιστικών κρατήσεων καθώς και τις βασικές παραμέτρους των εσόδων, αλλά και την επιπλέον μείωση που επιφέρει ο Ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς με συνέπεια την περαιτέρω μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων, γεγονός μοναδικό στον χώρο των ένστολων, καθώς εκτός των Αστυνομικών κανείς άλλος ένστολος δεν έχει καμία μείωση, αν και όλοι διέπονται από το ίδιο μισθολόγιο και τις ίδιες συνταξιοδοτικές διατάξεις.
Τονίστηκε ακόμα ότι οι Τομείς Πρόνοιας δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ελλείμματα και δεν χρηματοδοτούνται ούτε έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό, απεναντίας και παρά τις επιδράσεις του PSI αυτορυθμίστηκαν λαμβάνοντας ισοδύναμα μέτρα με αποτελέσματα να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σήμερα χωρίς ελλειμματογενείς πιθανότητες, ενώ οι αναλογιστικές μελέτες δεν έδειξαν ανατροπή της μακροπρόθεσμης ισορροπίας τους.
Στις συναντήσεις ζητήθηκε η στήριξη του αιτήματός μας τόσο για την μη υπαγωγή των Τομέων Πρόνοιας των Αστυνομικών στη νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ όσο και στην στήριξη της πρόσφατης απόφασης της Διοίκησης του Ταμείου για τον ανακαθορισμό του δικαιούμενου εφάπαξ, η οποία διαφυλάσσει την αρραγή κοινωνική συνοχή των μετόχων και διατηρεί βιώσιμο και ταμειακά ικανό το Ταμείο.
Εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ. μας δηλώθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά μας και προς τούτο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ, ενώ από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ μας δηλώθηκε ότι το θέμα θα ενταχθεί προς συζήτηση στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

http://www.poaxia.gr