Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αναφερόμενος στα επεισόδια στο Σύνταγμα και στη στάση της ελληνικής αστυνομίας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου ανέφερε τα εξής από το Ηράκλειο:
"Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και προκλήσεων για όλους μας. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα, πρωτοφανή για την Πατρίδα και την Κοινωνία, που προκύπτει από τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, την αποξένωση, τις νέες ανισότητες που προκαλούν η

φτώχεια και ο φανατισμός, αλλά ακόμα και από τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που πολλές φορές ρευστοποιεί «αξίες» και συμπεριφορές. Διανύουμε μια περίοδο καίριας ευθύνης για την Ελληνική Αστυνομία. Ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα και στον πολίτη.
Αναφορές για εξωθεσμική δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας προσβάλλουν βάναυσα το
σύνολο του προσωπικού της, που καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνει σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της Πατρίδας μας.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, στην κρίσιμη για την Πατρίδα αυτή περίοδο, η Ελληνική Αστυνομία είναι αυστηρά προσηλωμένη στην τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του πολίτη Μανώλη Όθωνα:

"Η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται με εμμονές μετεμφυλιακές ούτε με πολιτικά στερεότυπα όπου ανήκουν σε άλλες εποχές, άλλες κοινωνικές και οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Στη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα η Ελληνική αστυνομία είναι σύγχρονος δημοκρατικός θεσμός, ασπίδα της κοινωνίας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Αυτή είναι η αποστολή τους στα πλαίσια του συντάγματος και του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η φυσική ηγεσία δεν επιτρέπουν, δεν ανέχονται και δεν συγκαλύπτουν οποιαδήποτε συμπεριφορά κινείται εκτός του πλαισίου των συνταγματικών επιταγών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση και περιφρουρείται ως κόρη οφθαλμού.
Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν υπάρχουν ενέργειες που ξεφεύγουν από τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής και επιχειρησιακής δράσης της ΕΛΑΣ Όμως είναι , όχι μόνο άδικο, όχι μόνο υπερβολικό, καθόλου χρήσιμο να εστιάζουμε σε μεμονωμένες σε μεμονωμένες και αποσπασματικές τέτοιες ενέργειες χάνοντας τη συνολική εικόνα, την ουσία του θέματος. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλη από το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα απετράπη ένας σχεδιασμός ο οποίος αν είχε αφεθεί αν ολοκληρωθεί, η συζήτηση που θα κάναμε σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετική σήμερα.

Έχουμε μπει σε επικίνδυνες ατραπούς . Ανησυχώ γιατί αντιμετωπίζεται περίπου ως φυσιολογικό. Μια αντίληψη που θέλει τον πολιτικό όχι να κρίνει και να αποφασίζει με βάση την κρίση και τη συνείδηση του και να αξιολογείται και να κρίνεται στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος όταν έρθει η ώρα των πολιτών αλλά να προπηλακίζεται από κάποιους οι οποίοι αυθαιρέτως αναγορεύουν τους εαυτούς τους ως εκφραστές της κοινωνίας και του δικαίου όπως υποκειμενικά εκείνοι το αντιλαμβάνονται.
¨Όσο είναι καιρός το σύνολο του πολιτικού συστήματος και οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που είναι αλήθεια ότι δεν παίρνουν με σαφήνεια αποστάσεις από τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει να συγκροτήσει ένα μέτωπο μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που όχι μόνο δεν υιοθετούν αλλά αποδοκιμάζουν τέτοιου είδους φαινόμενα για να αποκρούσουν αντιλήψεις νοοτροπίες και πρακτικές που στην εξέλιξη του μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες".

Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης