Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

STOP ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ

STOP ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
Δημοσιευμένο:http://www.poasy.gr

Αθήνα 21 Ιουλίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 504/4/43
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση προκάλεσε στους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας η δρομολογούμενη περικοπή κατά 50% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, από 162,70 € σε 81,37 € για Αστυφύλακες-Λιμενοφύλακες-Πυροσβέστες-Υπαξιωματικούς, από 212,92 € σε 106,46 € για Ανθυπαστυνόμους – Κατώτερους Αξιωματικούς και από 375,65 € σε 187,83 € για τους Ανώτερους Αξιωματικούς.
Η δρομολογούμενη ως άνω περικοπή έρχεται να προστεθεί στις ήδη μέχρι σήμερα απαράδεκτες περικοπές που έγιναν σε οριζόντια βάση χωρίς εισοδηματικά - μισθολογικά κριτήρια και αίσθημα δικαίου για την προστασία των αποδοχών και κυρίως των χαμηλόμισθων.
Αδιαμφισβήτητα η ακολουθούμενη πρακτική και τα μέτρα των περικοπών έχουν πλήξει και πλήττουν άμεσα και καίρια το εισόδημα του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και των


λοιπών Σ.Α. και οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και στην εξαθλίωση τους συναδέλφους, ως τούτο καταδεικνύεται και απ' τον επισυναπτόμενο πίνακα στον οποίο εμφαίνονται οι μειώσεις εξαιτίας των τελευταίων περικοπών, δειγματοληπτικά κατά βαθμό, του εν ενεργεία αστυνομικού προσωπικού.
Προ αυτής της κατάστασης, η Ομοσπονδία μας με αίσθημα ευθύνης καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των περικοπών στα επιδόματα, με γνώμονα τις υφιστάμενες αδικίες σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπάρχοντος ειδικού μισθολογίου Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, στη βάση του προσχεδίου που δόθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια και στη δημόσια δήλωση της κυβέρνησης για εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου Τομέα με την κατάργηση - συγχώνευση των υπαρχόντων επιδομάτων με δικαιότερους και αναλογικότερους συντελεστές-μισθολογικά κλιμάκια ώστε ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ να ενισχυθούν οι χαμηλόβαθμοι και ειδικότερα η εισαγωγή (εισαγωγικά κλιμάκια) και τα λίγα χρόνια υπηρεσίας.
Το ισχύον μισθολόγιο που έγινε το 1997 είναι άδικο-άνισο και άναρχο αφού έχει αφετηρία (εισαγωγική μονάδα -1,00-) το βαθμό του Υπαστυνόμου Β' (Ανθυπολοχαγού) με βασικό μισθό 899 ευρώ και η πλειοψηφία των στελεχών έχει αρνητικούς συντελεστές κάτω από τη μονάδα, ήτοι 0,76 για Αστυφύλακες - Λιμενοφύλακες – Πυροσβέστες και βασικό μισθό 684 €. Έτσι λοιπόν, ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος (αστυφύλακας-λιμενοφύλακας-πυροσβέστης) για να πάρει τη μονάδα (1,00), δηλαδή τη μισθολογική προαγωγή του Υπαστυνόμου Β' (Ανθυπολοχαγού), απαιτούνται είκοσι περίπου χρόνια υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, οι συντελεστές μέχρι το βαθμό του Αστυν. Υποδιευθυντή (Αντισυνταγματάρχη) είναι απαράδεκτα χαμηλοί 1,08 έως 1,28 χωρίς ορθολογικά – δίκαια - αναλογικά κλιμάκια. Με σύνδεση βαθμού-μισθού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώση και η παραγωγικότητα-απόδοση-πτυχία σπουδών, με άσχετα ερμαφρόδιτα επιδόματα τα οποία αποτελούν το 35% έως 40% περίπου του μισθού. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα της εργασίας με «χαρακτηρισμό», χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένη αμοιβή με ωρομίσθιο για την πέραν του πενθημέρου εργασία-νυχτερινά- υπερωρίες- Κυριακές- εξαιρέσιμες- αργίες με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Χωρίς να υπάρχει οικονομικό κίνητρο για αυτούς που είναι καθημερινά στους δρόμους σε μόνιμη βάση (μάχιμες υπηρεσίες) και δίνουν αγώνα ζωής κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, χωρίς να υπάρχει επίδομα θέσης ευθύνης του βαθμοφόρου συνδεδεμένη με τους στόχους-απόδοση και αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Για την βελτίωση του υπάρχοντος μισθολογίου μέσα στα στενά οικονομικά πλαίσια του υπάρχοντος μισθολογικού κόστους ως προϋπόθεση της σύνταξής του με ενδεχόμενες μειώσεις ισόποσες με τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους του Κράτους, με γνώμονα την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ. Προτείνουμε:
Την αφετηρία (μονάδα) το βαθμό του Αστυφύλακα-Λιμενοφύλακα-Πυροσβέστη-Λοχία 899 € με βελτίωση και δικαιότερους συντελεστές για τους χαμηλόβαθμους και νέους Αξιωματικούς ώστε να διαμορφωθεί ο Β.Μ. του Υπαστυνόμου Β' (Ανθυπολοχαγού) σε 1.115 €.
Με κατάργηση-συγχώνευση-σύνδεση των υπαρχόντων επιδομάτων (ειδικής απασχόλησης-εξομάλυνσης-επιτελικής ευθύνης -Διοίκησης κλπ) σε δύο βασικά:
Α) Ειδικών συνθηκών για την ιδιαιτερότητα της εργασίας και την επικινδυνότητα ύψους 250 € έως 300 € για όλους τους ένστολους όλων των βαθμών.
Β) Θέσης ευθύνης το υπόλοιπο αντιστοιχούν ποσό των συγχωνευθέντων επιδομάτων αθροιστικά ξεχωριστά στον καθένα κατά βαθμό.
Τη διατήρηση του χρονοεπιδόματος, της οικογενειακής παροχής, του ποσού των 46 € για της πέραν του πενθημέρου εργασίας και την αμοιβή των 2,93 € την ώρα μόνο για όσους εργάζονται τη νύχτα με προτεινόμενο ανώτατο όριο νυχτερινής απασχόλησης 48 ωρών το μήνα (για να είναι υποφερτό και ανθρώπινο το ωράριο εργασίας στις εναλλασσόμενες βάρδιες μέχρι 6 νυχτερινά το μήνα).
Για να μην υπάρχουν συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις στα επιδόματά μας που αποτελούν το 35% με 40% του μισθού προτείνουμε και εναλλακτικά: α) Την επιμήκυνση των μισθολογικών προαγωγών και β) Την επιμήκυνση του χρονοεπιδόματος.
Τέλος για τη διασφάλιση των συντάξεων-ασφαλιστικών ταμείων που χορηγούν μέρισμα-εφάπαξ, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε μείωση, αλλά ούτε και αύξηση, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31/12/2010 αλλά και όσους θεμελιώνουν μέχρι την 31/12/2014 να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που να εξακολουθούν να γίνονται κρατήσεις- αποδόσεις ισόποσες σύμφωνα με το ήδη ισχύον μέχρι σήμερα μισθολόγιο.
Οφείλουμε να επισημάνουμε με υπευθυνότητα, ότι παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της Χώρας μας, η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, βασιζόμενη στα πραγματικά προσεγγίσιμα οικονομικά μεγέθη και μπροστά στο δίλημμα που μας οδηγεί να επιλέξουμε όχι το περισσότερο άδικο αλλά το λιγότερο κακό. Δόθηκε δε για μελέτη στο κέντρο ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τεχνική επεξεργασία-κοστολόγηση, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης-περαίωσης και θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών για δημόσιο διάλογο-διαβούλευση όλων των ένστολων, για διεκδίκηση άμεσης υλοποίησής της.