Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ = ΧΡΟΝΟΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ = ΧΡΟΝΟΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται από πολλούς για τα «ΠΕΝΘΗΜΕΡΑ» και τα «ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ», αν θα κοπούν, αν θα πληρώνονται και πως θα πληρώνονται, θεωρώ υποχρέωση μου ως υπεύθυνος συνδικαλιστής να θυμίσω και στην Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία αλλά και σε όλους τους συναδέλφους ότι τα θέματα αυτά είναι «λυμένα» και σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση!!!!!

Το μόνο που μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση είναι : «ποιοι πραγματικά χρειάζεται να δουλέψουν Σαββατοκύριακα και νύχτα;»

Τόσο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όσο και η ETUC (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) αναγνωρίζουν ότι η  ανάπαυση για εργασία σε «ασυνήθιστες»   στιγμές όπως Σάββατο, Κυριακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας, που είναι χρόνοι


ανάπαυσης και μη εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από ανάπαυση μια διαφορετική μέρα  της εβδομάδας  η ώρα, λόγω διαφορετικής αξιολόγησης και λειτουργίας του Σαββατοκύριακου και της νύχτας.

Γι αυτό εξάλλου έχει θεσπιστεί και διαφορετικός τρόπος αμοιβής, αλλά και ότι η αντισταθμιστική ανάπαυση δεν θα πρέπει να αναβληθεί αλλά να χορηγείται αμέσως.

Υπογραμμίζεται ότι η εκτίμηση των επιπτώσεων για όσους εργάζονται σε περίεργες ημέρες και ώρες συνδέονται με προβλήματα για την ασφάλεια, την υγεία, την ευεξία και την ισορροπία εργασίας - ζωής.

Από (αν και μάλλον σπάνια) τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει σαφώς ότι όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα εμφανίζουν ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (περίπου 30%) για να προκαλέσουν η να υποστούν ατύχημα.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δυο μέρες του Σαββατοκύριακου έχουν μια ειδική λειτουργία της ανάρρωσης από την εργασία και σχετίζονται με συγκρούσεις εργαζομένων για αιτήματα μη εργασίας  κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου!!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν απαιτούν τακτική εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα, αλλά ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη δυνατόν να παρατηρηθούν και  με περιστασιακή εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα ή απλά ένα Σαββατοκύριακο η ένα Σάββατο η  μια Κυριακή κάθε μήνα.
Οι διαπιστώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η ανάληψη του εργαζομένου εβδομαδιαίας ανάπαυσης για το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη μέρα ρεπό.
Πόσο μάλλον η αμοιβή για την εργασία τα Σαββατοκύριακα η τιςνύχτες!!!!!

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Eurocop
Mέλος Α.Σ.Π.Α