Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Να τους κόψουμε το «βήχα» και την «όρεξη» για τα νυχτερινά και τα πενθήμερα μιά και καλή...εφαρμογή της Εργατικής νομοθεσίας...



Επειδή έχει καταντήσει τραγελαφικό κάθε λίγο και λιγάκι να την μια «φαγώθηκαν» οι νυχτερινές ώρες και τα πενθήμερα στα μισά του έτους και μας απειλούν ότι δεν θα πληρωθούμε τους υπόλοιπους μήνες!!!!!!, να την άλλη κάτι ελεγχόμενης νομιμότητας εγκύκλιοι για ενταλματοποίηση των πενθημέρων και των νυχτερινών, δηλαδή να δουλεύεις νύχτα έξιεπτά ή και παραπάνω μέρες τον μήνα  και να πληρώνεσαι μετά από ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο.

Να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση και διάσταση και να  λύσουμε στα πλαίσια των προβλέψεων της υφιστάμενης Εργατικής Νομοθεσίας μια και καλή τα θέματα αυτά, ώστε και η αμοιβή μας να συμβαδίζει με αυτήν, να καταβάλλεται εγκαίρως και  να μην αμφισβητούνται από κανέναν οι εργασίες αυτές.
Μια σειρά Διαταγμάτων, Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων (Β.Δ.748/66, Ν.549/77, υπ.’αριθμ. 8900/1946 και 25825/51 κοινές Υπουργικές αποφάσεις Οικονομικών και Εργασίας, Ν.993/1979 κτλ) προβλέπουν επακριβώς ποιά είναι νυχτερινή εργασία και πως αμείβεται, ποιά  είναι και πως αμείβεται η εργασία κατά την αργία και τα Σαββατοκύριακα .
1.Εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα και αργίες.
Όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες δικαιούνται: α)να πληρωθούν κανονικά οι επιπλέον ώρες εργασίας, β)να δοθεί πρόσθετη αμοιβή, η οποία ανέρχεται στο 75% του 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του νομίμου ημερομισθίου, γ)αν η εργασία είναι ως πέντε ώρες, να δοθεί σε εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας να δοθεί ρεπό για τον αριθμό ωρών εργασίας την ημέρα της ανάπαυσης και αν η εργασία είναι πάνω από πέντε ώρες να δοθεί μια ολόκληρη ημέρα ανάπαυσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δ)αν δεν δοθούν αυτές οι συμπληρωματικές ώρες ανάπαυσης δικαιούμαστε να ζητήσουμε αποζημίωση.
2.Νυχτερινή εργασία
Α)Ως νυχτερινή εργασία λογίζεται η εργασία από τις 22.00 έως 06.00.Κατά τις ώρες αυτές ο εργαζόμενος αμείβεται με τις κανονικές αποδοχές του στις οποίες προσαύξηση 25% του νόμιμου μισθού του.
Β)Αν η νυχτερινή εργασία συμπέσει με εργασία το Σαββατοκύριακο η αργία καταβάλλεται επιπλέον της προσαύξησης 25% και η προσαύξηση 75% στον νόμιμο  μισθό του (συνολικά προσαύξηση 100%)

-Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί υπερωριακή απασχόληση τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η την νυχτερινή εργασία για να υπολογίσουμε το ωρομίσθιο της υπερωρίας, πρώτα προσαυξάνουμε το κανονικό ωρομίσθιο κατά 75% η 25%   και μετά το ποσό που θα προκύψει το προσαυξάνουμε κατά 25% (υπερεργασία), 50% (νόμιμη υπερωρία) η 100% (παράνομη υπερωρία)
1.Υπερεργασία είναι η εργασία που παρέχεται εβδομαδιαίως κατά το εν λόγω  
    πενθήμερο πέρα των 40 ωρών και μέχρι της 45ης ώρας.
2.Υπερωριακή είναι η εργασία η παρεχομένη κατά το ίδιο πενθήμερο πέρα
   των 45 ωρών εβδομαδιαίως ή των 9 ωρών ημερησίως.
3.Αν ο μισθωτός απασχολήθηκε και πέρα του ως άνω πενθημέρου, η
   επιπλέον εργασία του αυτή, δηλ. η απασχόλησή του κατά την έκτη ή την
   έβδομη ημέρα της εβδομάδας (ημέρες αναπαύσεως), δεν  συνυπολογίζεται
   στην εβδομαδιαία εργασία του, προκειμένου να εξευρεθεί αν
   πραγματοποίησε υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία.


Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.ΟΑΣ.Υ
Μέλος επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας EUROCOP
Μέλος Α.Σ.Π.Α.