Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα υπηρεσία αναλαμβάνει τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας

Π.Δ.79/2011- Επιτελική Μονάδα - Νέα υπηρεσία αναλαμβάνει τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας

Δημοσιευμένο στο : PoliceNET
Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011
Π.Δ.79/2011- Επιτελική Μονάδα - Νέα υπηρεσία αναλαμβάνει τη συνεργασία των Σωμάτων ΑσφαλείαςΣτην δημιουργία επιτελικής μονάδας, που θα έχει ως αποστολή τον συντονισμό και την συνεργασία μεταξύ των τριών Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα 79/2001 (Φ.Ε.Κ. Α΄- 196), το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 08.09.2011.
Η Επιτελική Μονάδα, ένα συνεκτικό και ευέλικτο επιτελικό όργανο, είναι μια απολύτως αναγκαία οργανωτική καινοτομία για την εφαρμογή της ενιαίας
πολιτικής κατεύθυνσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας της χώρας. Διασφαλίζει την πληρέστερη εποπτεία, τον καλύτερο συντονισμό και την αποδοτική και αποτελεσματική διακλαδική συνεργασία και δράση των Σωμάτων και των Υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2011 , η Επιτελική Μονάδα είναι η Υπηρεσία με την οποία ο Υπουργός υποβοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του, ιδίως στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, του εξοπλισμού, του γενικού προγραμματισμού, της παρακολούθησης του έργου και της παροχής κατευθύνσεων και νομικής υποστήριξης στα υπαγόμενα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Σώματα και Υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και η διακλαδικότητα της δράσης τους στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου και της διοικητικής και επιχειρησιακής αυτοτέλειας των υπαγομένων σ’ αυτό Σωμάτων και Υπηρεσιών. Επίσης, η Επιτελική Μονάδα μεριμνά για την ενιαία και ορθή τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών παραγωγής νομοθετικού έργου στο πλαίσιο βελτίωσης της ρυθμιστικής διακυβέρνησης.
Η Επιτελική Μονάδα δεν έχει ιεραρχική σχέση με τα Επιτελεία των Σωμάτων που υπάγονται στο Υπουργείο αλλά συνεργάζεται με αυτά προς εκπλήρωση της αποστολής τους.
Η Επιτελική Μονάδα επικουρεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην άσκηση των καθηκόντων της, ασκεί τις αρμοδιότητές της σε συνεργασία με τα Αρχηγεία των Σωμάτων και τις Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο και διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Οργανωτικών Μελετών και Διακλαδικού Συντονισμού.
β. Τμήμα Νομικής Υποστήριξης και Καλής Νομοθέτησης.
γ. Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.
δ. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Μέριμνας.

Για τις επιμέρους αρμοδιότητες των Τμημάτων , τις υποχρεώσεις των Τμηματαρχών και τη στελέχωση του προσωπικού , κατεβάστε το Π.Δ.79/2011 εδώ.
Η δημιουργία και η λειτουργία της Μονάδας αυτής θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού , ύψους 38.000 ευρώ για το 2011 και 19.800 ευρώ περίπου για το έτος 2012 και καθένα από τα επόμενα έτη.