Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Κοινή ευθύνη η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε»


«Κοινή ευθύνη η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε»

Τα  εξωτερικά σύνορα κάθε Χώρας μέλους της Ε.Ε. είναι και σύνορα της Ε.Ε., επομένως οι Χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες – όπως η Ελλάδα – ως χώρες εισδοχής λαθρομεταναστών και «εισαγόμενης εγκληματικότητας» σαφέστατα στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» πρέπει :
1.Να τους επιτραπεί να έχουν και μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. ( έχει 1,8 δις ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2013 ), μέχρι
σήμερα τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν μόνο για αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά και για συντήρηση των εγκαταστάσεων ή ακόμη και για την παροχή οικονομικών κινήτρων στους αστυνομικούς των συνόρων.
2.Η συνθήκη  Schengen, είναι βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η αποβολή χωρών από αυτήν, η κατάργηση της και  το κλείσιμο των συνόρων  δεν έχει να προσφέρει τίποτα παρά μόνο την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε.
3.Απεναντίας  τα ελάχιστα κοινά πρότυπα  – προδιαγραφές  για τις  αστυνομίες όλων των Χωρών μελών και η καλύτερη κατανομή των βαρών, τόσο για την εξωτερική η ακόμη και για την εσωτερικά ασφάλεια της Ε.Ε.,  αποτελούν την μόνη  αξιόπιστη και ενδεδειγμένη πρόταση, που αν υλοποιηθεί αποφασιστικά  θα  λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα ανακόψει και την παράνομη μετανάστευση και το διασυνοριακό έγκλημα.    
4.Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών Συνδικάτων (Eurocop) από το 2002, έχει ζητήσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας, ως βάση για τα κοινά πρότυπα  αστυνόμευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Ένα μοντέλο για έναν τέτοιο κώδικά έχει ήδη από το 2001 εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί, εξάλλου επαγγελματίες Αστυνομικοί σε όλη την Ε.Ε., συμφωνούν ότι τα ελάχιστα κοινά πρότυπα και η διαφανή παρακολούθηση  είναι η μόνο λύση που θα «δουλέψει».

Οι πολίτες της Ευρώπης έχουν δικαίωμα να απαιτούν υψηλά πρότυπα επιβολής του Νόμου σε όλη την Ε.Ε.       

Α.Σ.Π.Α.