Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΒΑΖΟΥΜΕ «ΤΕΡΜΑ» ΣΤΗΝ ΒΙΑ!!!

ΒΑΖΟΥΜΕ  «ΤΕΡΜΑ» ΣΤΗΝ ΒΙΑ!!!

Το φαινόμενο της «βίας στα γήπεδα» δηλαδή του χουλιγκανισμού τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις .
Όλοι συμφωνούν ότι είναι ένα αντικοινωνικό φαινόμενο σύνθετο ως προς την επίλυση του και σχεδόν όλες οι προσπάθειες μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει κανένα σχεδόν αποτέλεσμα.
Εμείς ως Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Αστυνομικών – όπως και όλοι σχεδόν οι Συνδικαλιστικοί φορείς των Αστυνομικών - που δεν υπολογίζουμε ως Πολιτικοί το «πολιτικό κόστος» και ούτε
 εξαρτούμε την ύπαρξη μας ως «παράγοντες» του επαγγελματικού αθλητισμού από την ευμένεια η δυσμένεια των “hooligan’s” , παρά μόνο ως εκπρόσωποι των αστυνομικών που προπηλακίζονται, τραυματίζονται ,βρίζονται και λοιδορούνται, βάζουμε τα δάχτυλα «επί των τύπων των ήλων » και επισημαίνουμε:

1.Τα σε διαφόρους χρονικές περιόδους μέτρα που εξαγγέλλονται από την Πολιτεία έχουν πάντοτε κατασταλτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα και σχεδόν καθόλου προληπτικό, επομένως πρέπει να εστιάσουμε όλοι μας την προσοχή μας σε ,μελέτη , επεξεργασία , ανακοίνωση και έμπρακτη μακροπρόθεσμη εφαρμογή προληπτικών δράσεων και μέτρων κατά της αθλητικής βίας .

2.Διαχωρίζουμε τις εκδηλώσεις αθλητικής βίας σε: α).την προειλημμένη – προαποφασισμένη εκδήλωση βίας που εκδηλώνεται έξω από τα γήπεδα πολλές ώρες πριν την έναρξη ενός αθλητικού γεγονότος και μετά την λήξη ,αυτές οι εκδηλώσεις βίας έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια και στερούνται κάθε "νομιμοποιητικής" εξήγησης και β) στην αυθόρμητη εκδήλωση βίας εντός του γηπέδου με βάση την εξέλιξη του αγώνα , την αντιαθλητική συμπεριφορά των παιχτών και τα σφυρίγματα της διαιτησίας, αυτές οι εκδηλώσεις βίας έχουν μικρή διάρκεια και ένταση και τις περισσότερες φορές εκπνέουν από τη "επόμενη θεαματική φάση του αγώνα".

3.Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η ένταση του φαινομένου της αθλητικής βίας τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στην διείσδυση και «πρόσμιξη» ατόμων που δραστηριοποιούνταν στη πολιτική βία στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών των ομάδων με μοναδικό σκοπό όχι τα «συμφέροντα» της ομάδας αλλά της δυναμικής επανεμφάνισης της βίας στα ελληνικά γήπεδα ως παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Κοινωνίας και του Ελληνικού Κράτους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα:

Α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1.Καθιέρωση μαθήματος του αθλητικού πνεύματος και της αθλητικής συμπεριφοράς τόσο στην Α’ Βάθμια ,όσο και στην Β’ Βάθμια εκπαίδευση.
2.Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ειδικά της αθλητικής με την συνδρομή όλων των Μ.Μ.Ε.
3. Καθιέρωση κινήτρων ηθικών , οικονομικών και επαγγελματικών σε αθλητές ,συλλόγους και παράγοντες που εμπράκτως θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και στην διάδοση του αθλητικού πνεύματος και της πρότυπης αθλητικής συμπεριφοράς.

Β.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1. Επέκταση και λειτουργία Τμημάτων Αθλητικής Βίας σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση στα πρότυπα της λειτουργίας των νεοσύστατων Υποδιευθύνσεων Αθλητικής Βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
2.Θεσμοθέτηση Αθλητικού Εισαγγελέα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά, γρήγορες δίκες – αυστηρές ποινές και σύλληψη εντός 48 ωρών όσων εμπλέκονται σε επεισόδια με βάση φωτογραφίες και βίντεο.
3.Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα όσων έχουν καταδικαστεί για επεισόδια εντός η εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
4.Κατάργηση όλων των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και αντικατάσταση τους με «Λέσχες Φιλάθλων» , και προμήθεια κάθε μέλους με την ταυτότητα φιλάθλου.
5.Ουσιαστική απαγόρευση της διάθεσης ομαδικών εισιτηρίων όπως ο Νόμος ορίζει.

Γ.ΓΗΠΕΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1.Κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας σε κάθε γήπεδο ξεχωριστά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του από τον υπεύθυνο ασφαλείας της διοργανώτριας αρχής, το Τμήμα Αθλητικής Βίας της Αστυνομίας και τον υπεύθυνο ασφαλείας της ομάδος .
2.Σε περιπτώσεις γηπέδων που δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας οι αγώνες να γίνονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων – «κεκλεισμένων των θυρών».
3.Υποχρεωτικη η καθιέρωση λειτουργίας θυρών ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αριθμημένης υποχρεωτικής θέσης σε όλα τα γήπεδα ,διαφορετικά οι αγώνες να γίνονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων – «κεκλεισμένων των θυρών».
4.Απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο φιλάθλων που έχουν κάνει χρήση ποσότητας αλκοόλ η ναρκωτικών ουσιών.
5.Γήπεδα που στερούνται άδεια λειτουργίας της αρμόδιας αρχής να μην επιτρέπεται η χρήση τους από συλλόγους για διεξαγωγή αγώνων.

Δ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1.Ομάδες που οι οπαδοί τους είναι υπότροποι επεισοδίων να στερούνται κρατικής διαφήμισης (ο.π.α.π, ν.π.δ.δ, ν.π.ι.δ, δ.ε.κ.ο ,κρατικές τράπεζες, οργανισμοί κοινής ωφέλειας ,) και κρατικής επιχορήγησης.
*Τα περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία και θέσεις προέρχονται και αποτελούν θέσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ ,θέσεις με τις οποίες η Α.Σ.Π.Α είναι απόλυτα σύμφωνη ,καθώς μέλη της – πριν την δημιουργία της Α.Σ.Π.Α - είχαν θεσμική συμμετοχή στην διαμόρφωση τους.
Τέλος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει δηλώσει εμπράκτως με δύο(2) ένστολες διαμαρτυρίες και τρείς (3) ημερίδες μέχρι σήμερα και όχι μόνο φραστικά ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Αστυνομικών είναι "ενάντια σε κάθε μορφή βίας απ' όπου και αν προέρχεται" !!!!


Α.Σ.Π.Α