ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Στις Η.Π.Α., μετά από αγώνες της Δασκάλας Anna Jarvis που δικαιώθηκαν το 1914, ορίστηκε από το Κογκρέσο η 2η Κυριακή του Μαΐου ως επίσημη εθνική γιορτή της Μητέρας.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της Μητέρας το 1929 και συνεχίζει έως σήμερα.
Παρά την αδιαμφισβήτητη εμπορευματοποίηση της Γιορτής αυτής, γεγονός που μας θυμώνει όλους, δεν παύει να είναι μια μέρα που αποτελεί την αφορμή για να εξωτερικεύσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη και ειλικρινή αγάπη μας, που νιώθουμε κάθε μέρα, για το πρόσωπο αυτό.
Αυτή τη μέρα λοιπόν που θα φέρουμε στην σκέψη μας, την εικόνα της μητέρας μας να στέκεται βράχος δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές μας, ας διαθέσουμε λίγο χώρο και για την μητέρα – αστυνομικό, την μητέρα συνάδελφο, την γυναίκα εκείνη που αγωνίζεται όχι μόνο ένα
οχτάωρο σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας αλλά και άλλα δύο στο σπίτι για να είναι σωστή νοικοκυρά, σύζυγος και ιδιαίτερα μητέρα.
Και ειλικρινά αυτό το τελευταίο χρειάζεται πολύ αγώνα καθώς πρέπει να δημιουργήσει γερές ρίζες στα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να τους δώσει και φτερά.
Ασφαλώς και απαιτούμε από την μητέρα συνάδελφο να είναι επαγγελματίας στην δουλειά της, ως οφείλει, αλλά ας δείχνουμε και λίγη παραπάνω κατανόηση όταν έκτακτα πρέπει να λείψει από τη δουλειά γιατί το παιδί της αρρώστησε, γιατί χτύπησε στο σχολείο, γιατί την χρειάζεται. Όταν ήμασταν παιδιά και εμείς τέτοιες στιγμές την θέλαμε δίπλα μας.
Υπάρχουν Π.Δ. όπως αυτά που αναφέρονται στην άδεια ανατροφής τέκνου, στην επιφυλακή των μητέρων – συναδέλφων, στην βραδινή εργασία τους κ.α. που όντως θεσπίζουν διακρίσεις όχι όμως υπέρ των γυναικών και σε βάρος των ανδρών αλλά υπέρ των παιδιών και του θεσμού της οικογένειας σε μια εποχή που η εργασία της γυναίκας είναι μονόδρομος και όχι επιλογή.
Αφού λοιπόν αγκαλιάσουμε την μητέρας μας ή την πάρουμε ένα τηλέφωνο, λόγω απόστασης, για να της ευχηθούμε χρόνια πολλά αναγνωρίζοντας το έργο της, ας ευχηθούμε και στην Μητέρα – συνάδελφο που είναι δίπλα μας στο περιπολικό, στο γραφείο, στις πορείες, στα γήπεδα. Και ας μην ξεχνάμε ότι μια μητέρα από την φύση της ξέρει να δίνει χωρίς ανταλλάγματα.
Από Μια Συνάδελφο Μητέρα.