Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Τον Νοέμβρη του 2008 παρουσιάστηκε από την EUROCOP (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ)  ο ΧΑΡΤΗΣ για τα συλλογικά δικαιώματα των Αστυνομικών στην Ευρώπη.

Με αφορμή λοιπόν τον χάρτη αυτό και την συμπλήρωση  σχεδόν μιας εικοσαετίας από το δικαίωμα των Αστυνομικών να συνδικαλίζονται , θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι λοιπόν – τουλάχιστον σε ότι μας αφορά – απέναντι σε αυτούς που καθ’ έξην παραβιάζουν τα δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά και  εκφράζονται απαξιωτικά εναντίων των
συνδικαλιστών όταν αυτοί παρεμβαίνουν υπέρ των δικαιωμάτων των συναδέλφων. 

Λοιπόν συνάδελφοι με  πολύ κόπο και αγώνα έχουν προκύψει με σαφήνεια τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία μέσα από Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα  .

Δυστυχώς όμως πολλοί «υπηρεσιακοί παράγοντες» δεν έχουν αποδεχθεί την κατάσταση αυτή και αμφισβητούν με την καθημερινή πρακτική τους - στην άσκηση της Διοίκησης τους - τα Συνταγματικά και Θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των αστυνομικών και δη των εκπροσώπων – συνδικαλιστών τους προβαίνοντας καθημερινά σε πράξεις «διοικητικής αυθαιρεσίας», καταπατώντας θεσμικά δικαιώματα των αστυνομικών που προκύπτουν από Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. τα οποία όμως έχουν ορκιστεί να τηρούν και να εφαρμόζουν , διαπράττοντας φυσικά και τα ανάλογα Ποινικά και Πειθαρχικά παραπτώματα .

Μερικές φορές όταν λόγω  ιδιαιτερότητας των υπηρεσιακών αναγκών και προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του γενικού συμφέροντος και με την συναίνεση του προσωπικού γίνεται αντιληπτό και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν όμως οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και συμπεριφορές  είναι καθημερινές
τότε δεν υπάρχει άλλοθι. 

Στο κάτω – κάτω επιβάλλεται για την δημόσια εικόνα  «εσωτερικά» στον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ να υπάρχει και να λειτουργεί η Δημοκρατία και να μην  γίνεται καταπάτηση Ατομικών Δικαιωμάτων, και της Νομοθεσίας  κτλ , για να έχει και ο πολίτης  εμπιστοσύνη την Αστυνομία, και να  είναι και αυτός Νομοταγής.  

Έτσι λοιπόν σε ζητήματα Ελευθερίας ,  προστασίας των οικονομικών ,εργασιακών και κοινωνικών  συμφερόντων μας δεν εκχωρείτε τίποτα και δεν χωρούν «εκπτώσεις».

Τα μέσα προκειμένου να επιτευχθούν αυτά,  προβλέπονται από την   εθνική  και ευρωπαϊκή νομοθεσία .

Η συμμετοχή των εκπροσώπων μας στον καθορισμό και την βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών του συνθηκών και του εργασιακού του περιβάλλοντος  είναι επιβεβλημένη και συγκεκριμένα σε ότι αφορά:
-   τον ορισμό και την εφαρμογή των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας.
Η προστασία των εκπροσώπων του προσωπικού όταν εκπληρώνουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, είναι δεδομένες και απολαμβάνουν επαρκή προστασία και εγγυήσεις, ώστε να ενθαρρύνονται στο έργο που τους έχει ανατεθεί, επαρκώς και χωρίς το φόβο αντιποίνων ή διώξεων.
Και παρέχονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επαρκείς, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές  νομικές εγγυήσεις και κυρώσεις σε περίπτωση καταστρατήγησης των θεσπισμένων δικαιωμάτων των εκπροσώπων του προσωπικού.


 Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης