Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Το γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που έγινε το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2011,  αποφάσισε την πραγματοποίηση ένστολων διαμαρτυριών  το δεύτερο δεκαήμερο του μηνός Ιουνίου στις Περιφέρειες και Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο μηνός Ιουνίου.

Δημοσιευμένο στο : ΠΟΑΣΥ
Παρασκευή, 27 Μάιος 2011

Αθήνα 27 Μαΐου 2011
Αρ. Πρωτ.: 200/3/16

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΗΣ 26/5/2011
Έναρξη Ένστολων Περιφερειακών και Πανελλαδικών κινητοποιήσεωνΜε κλίμα ενότητας, γόνιμου προβληματισμού και απόλυτης συναίσθησης της κρισιμότητας της περιόδου που διανύει η χώρα μας, συνεδρίασε στην Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2011 το Γενικό Συμβούλιο των
 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση για τις συναντήσεις που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με την Πολιτική Ηγεσία του Τπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα Πολιτικά Κόμματα, αλλά και να ληφθούν άμεσα κρίσιμες αποφάσεις για τις περαιτέρω σημαντικές ενέργειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Κατά τη διήμερη παραγωγική συζήτηση, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων να εκφράσουν την
 αγωνία τους για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας και να περιγράψουν για άλλη μια φορά με μελανά χρώματα τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα, αλλά και όσα καθημερινά προστίθενται πλέον εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τον Οργανισμό μας.
Δεν πάει άλλο φωνάζουν οι συνάδελφοι, σε όποια υπηρεσία κι αν υπηρετούν απ’ άκρο σ’ άκρο της χώρας. Στο φιλότιμό μας εξαντλείται...
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η καθολική στήριξη της Ομοσπονδίας στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή πολύ περισσότερων συναδέλφων μας στα συνδικαλιστικά δρώμενα και  κατά προτεραιότητα στον αγωνιστικό της δρόμο, που αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την διάσωση του κύρους και της αξιοπρέπειας τόσο του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ., όσο και του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και αποφασίστηκε να ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις και πλατιά ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο των φορέων, των βουλευτών, των αυτοδιοικητικών οργάνων κλπ, πάνω στα θέματα που διαλαμβάνονται στο Ψήφισμα του 21ου συνεδρίου μας, ώστε να γνωρίζει και η ελληνική κοινωνία την πραγματική, τραγική κατάσταση των υπηρεσιών, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις και τις περιορισμένες δυνατότητες ανταπόκρισης σημαντικών υπηρεσιών ασφαλείας και
αστυνόμευσης, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, το ζήτημα των προσλήψεων, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας.Σημαντική συμβολή στον αγώνα μας μπορούν να έχουν, επίσης, οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι πλήττονται κι αυτοί από την ακολουθητέα μνημονιακή πολιτική, προς τούτο δε αποφασίστηκε να λειτουργήσει ταχύτατα η Γραμματεία Συνταξιούχων Αστυνομικών, όπως προβλέπεται και από το Καταστατικό της Ομοσπονδίας μας.
Γενική διαπίστωση των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων ήταν ότι η Ομοσπονδία πρέπει να κλιμακώσει τον αγώνα της, εκφράστηκε δε ομόφωνα η απόφαση όλων για μια σειρά κινητοποιήσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, κλιμακωτά το δεύτερο και το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, εφόσον δεν δρομολογηθούν εμπράκτως λύσεις και δεν ικανοποιηθούν αιτήματά μας, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε ήδη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την προ εβδομάδος συνάντηση με τις δυο Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων, ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ.
Πραγματοποίηση ένστολων διαμαρτυριών  το δεύτερο δεκαήμερο του μηνός Ιουνίου στις Περιφέρειες και Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο μηνός Ιουνίου.
Για άλλη μια φορά εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας εκφράστηκε η θέση μας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ενώπιον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, αλλά και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και τοποθετήθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο, ότι επιβάλλεται διακομματική συνεννόηση για το ξεπέρασμα της κρίσης και τη δρομολόγηση της μεταρρύθμισης και του εκδημοκρατισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για το  αγαθό της ασφάλειας δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές, εκτός κι αν τεχνηέντως εκχωρείται κι αυτό το υπέρτατο αγαθό στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Έγινε δε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς φορείς να διασφαλίσουν τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας μακριά από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αστυνομικοί αρνούνται το ρόλο άλλοτε του εξιλαστήριου θύματος και άλλοτε του σάκου του μποξ για την εκτόνωση των κοινωνικών  αντιδράσεων. Σα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή, αλλά με το διάλογο, όπως απέδειξε περίτρανα και η τελευταία περιπέτεια της Κερατέας...
Όσο για τα κρούσματα διαφθοράς και αστυνομικής αυθαιρεσίας, που εκθέτουν τον Οργανισμό και εκ των πραγμάτων υπονομεύουν και τον αγώνα μας, η Ομοσπονδία επιμένει ότι είναι ευθύνη της ηγεσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης να μεριμνά έγκαιρα για την εξάλειψή τους, ελέγχοντας και προλαμβάνοντας τις ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, αλλά και ευθύνη ημών των συνδικαλιστών να εγκαλούμε την όποια ηγεσία και τη διοίκηση συνολικά εφόσον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αντί να κάνουμε συμψηφισμούς ή να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις για ιδιοτελείς λόγους.
Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, ο  Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας διαβεβαίωσε το Γενικό Συμβούλιο ότι στο εξής τα προβλήματα που μας απασχολούν ως συνδικαλιστές θα εξετάζονται συστηματικά και μέσω των συναντήσεων  που θα γίνονται προγραμματισμένα την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα μεταξύ του ιδίου και των προεδρείων των δυο Ομοσπονδιών, ενώ ο διάλογος του υπουργείου με τα πολιτικά κόμματα θα γίνεται όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του κ. υπουργού για τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο ένα πλαίσιο προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε να καταλήξουμε στην ψήφιση ενός νόμου  – πλαισίου για τη λειτουργία και το ρόλο της αστυνομίας στη χώρα μας.Σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, μας γνωστοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν, όπως είπε, κάποια πράγματα (νυχτερινά, πενθήμερα κλπ) θα υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα το φθινόπωρο λόγω απορρόφησης των ήδη προϋπολογισθέντων κονδυλίων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση με την ενταλματοποίηση των πληρωμών βελτιούμενη σε σχέση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου λογιστικού και την κατάργηση του Ελεγκτηρίου Δαπανών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύστασης υπηρεσιακής επιτροπής για την τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων, ενώ για το μισθολόγιο επανέλαβε ότι αναμένει την πρόταση του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Για το δικαίωμα παροχής γονικών αδειών και στους άνδρες είπε ότι είναι θέμα ημερών η θεσμοθέτησή του με προεδρικό διάταγμα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ.κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), κ. Κώστας Τσιάρας (Νέα Δημοκρατία), Ηλίας Βλαχογιάννης (πρώην νομάρχης Τρικάλων, Δημήτρης Αγκαβανάκης (ΚΚΕ), Γιώργος Κανελλόπουλος (ΛΑΟΣ), Σάσος Μαυρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Φρήστος Μαρκογιαννάκης (Δημοκρατική Συμμαχία) και Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά), ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Δημήτρης Γεωργατζής, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας και ο γραμματέας της ΠΟΕΠΛΣ κ. Σωτήρης Κατσινας.
Σο χαιρετισμό του  κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετέφερε ο Προϊστάμενος Επιτελείου  Α.Ε.Α.  Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήματα συναδέλφων μαζί με τον  Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομικοτεχνικών Α.Ε.Α.. Τποστράτηγο κ. Παναγιώτη Υλήρη, τόσο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα διαθέσιμα κονδύλια όσο και για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών μας αιτημάτων.
Ιδιαίτερη σημασία είχαν, επίσης, οι επισημάνσεις του Καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλου όσον αφορά τη διάχυτη αγωνία και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις διατάξεις του Μνημονίου που επιβάλλουν νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δραστική περικοπή των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων, ιδίως των αστυνομικών που προσλαμβάνονται σήμερα, αλλά και στο εφάπαξ, με πιθανό κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα συνταξιούχων που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Συνέστησε  δε στους συναδέλφους προσοχή, συνδικαλιστική εγρήγορση και ετοιμότητα με αφορμή και το διάλογο για το νέο μισθολόγιο.
Τέλος, στο Γενικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τις συνεργάτιδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας κυρίες Αφροδίτη Δαϊκου και Σοφία Κωνσταντοπούλου, οι οποίες ανέδειξαν την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του αγώνα μας και λήψης σειράς νέων πρωτοβουλιών για να εφαρμοστεί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας στις υπηρεσίες, αλλά και την εκλογή συναδέλφων ως μελών σε Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, με στόχο τη στενή καταγραφή  – ανάδειξη των συναφών προβλημάτων και την απαίτηση εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των παντοειδών κινδύνων και  των επαγγελματικών ασθενειών στο χώρο μας.